Egyetem Tér
2021-09-23

Új rangsorban a Debreceni Egyetem

Első alkalommal került fel a Debreceni Egyetem a QS foglalkoztatási eredmények alapján összeállított felsőoktatási ranglistájára. A DE a top 500-ban kapott helyet a munkáltatók megítélése, a végzett hallgatók eredményei, valamint vállalati kapcsolatrendszere alapján készített rangsorban.

A 301-500-as kategóriába sorolta a Debreceni Egyetemet a neves brit rangsorkészítő QS legújabb, Graduate Employability Rankings 2022 listáján, melynek célja, hogy foglalkoztatási eredményei alapján hasonlítsa össze a világ felsőoktatási intézményeit. A rangsor készítésénél többek között az egyetem munkáltatói megítélését, az alumni közösséget, az intézmény vállalati kapcsolatrendszerét, a friss diplomások elhelyezkedési esélyeit vették figyelembe.

Idén 786 – köztük 7 magyar – felsőoktatási intézményt vizsgáltak, és közülük 550 – köztük 3 magyar – került fel a rangsorra. A DE legjobb eredményt a végzettek foglalkoztatási arányában (201+), a vállalatok és hallgatók kapcsolatrendszerében (201+), a vállalati partnerkapcsolatok száma (201+) kategóriában érte el, ezt követi az alumni eredmény (275) és a munkáltatói megítélés (301+).

- Nagy öröm, hogy a neves rangsorkészítő QS újabb globális listájára került fel a Debreceni Egyetem. Napjainkban különösen nagy jelentősége van a felsőoktatási intézmények munkáltatói megítélésének és az elhelyezkedési lehetőségeknek, ezért is fontos, hogy a DE – kiterjedt vállalati kapcsolatrendszerével – ott van a világ 500 legjobb intézménye között ebben a kategóriában – mondta el a hirek.unideb.hu-nak a csütörtökön publikált rangsor kapcsán Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

A lista elkészítéséhez öt indikátort használt a QS: az egyetemek munkáltatói megítélését (30%), a korábban végzettek, azaz az alumni közösség eredményeit (25%),  a vállalati partnerkapcsolatok számát (25%), a vállalatok és hallgatók kapcsolatrendszerét, karrier- és toborzó eseményeket, a képzésben résztvevő vállalati szereplőket (10%), illetve a végzettek foglalkoztatási arányát (10%). Ezen adatokhoz egyebek mellett globális munkadói felmérést készítettek több mint 75 ezer munkaadó megkeresésével. A világ legsikeresebb, legkreatívabb, leginnovatívabb vezetőit kérdezték, hogy megtudják, mely egyetemek képzik a legjobbakat. Mintegy 170 ezer munkáltató toborzási tevékenységét, és több mint 310 000 szakmai gyakorlati partnerséget vizsgálták a 2022-es rangsorhoz.

A Debreceni Egyetem mellett hazánkból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a listára. A rangsor élén három egyesült államokbeli intézmény végzett: első helyen a DE stratégiai partnere, a Massachusetts Institute of Technology (MIT), amelyet a Stanford University és a University of California, Los Angeles (UCLA) követ.

Előbbre hozták a Legendás állatok és megfigyelésük 3. epizódjának bemutatóját

Németh Krisztián a DVSC játékosa

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek