Egyetem Tér
2021-09-21

Kutatók éjszakája 2021

Hat városban csaknem 170 programmal várja az érdeklődőket szeptember 24-én, a Kutatók éjszakáján a Debreceni Egyetem. Idén kiemelt szerepet kap a bölcsészettudomány, hiszen az intézmény is résztvevője a „Debrecen az irodalom városa” pályázatnak.

A 2005-ben indított, a tudományt játékos és közérthető formában népszerűsítő kezdeményezéshez 2007-ben csatlakozott első alkalommal Debreceni Egyetem (DE) azzal a céllal, hogy a középiskolás korosztályt arra buzdítsa: továbbtanulásuk helyszínéül érdemes a cívisváros sokszínű kínálatot nyújtó felsőoktatási intézményét választani.

„Magasabb fokon összekapcsolódik az oktatás és kutatás és ez az egyetem lényege. Miért írjuk fel egy épületnek a homlokzatára azt, hogy egyetem, ha ott kizárólag az ismeretközlésre szorítkoznak és nincsen önálló kutatás? Ebben az esetben egyetemről szó sem lehet. Tehát az egyetem a magas kultúrának az az intézménye, amely egyszerre oktat és kutat” – idézte Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter gondolatait a programot ismertető keddi sajtótájékoztatón Csernoch László. A DE tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: az egyetem oktatás, kutatás terén betöltött feladata változatlan, azonban – ahogyan a programok is bizonyítják – alkalmazkodnak a 21. század digitális igényeihez.

A Kutatók éjszakáját követően alig egy hónappal, várhatóan október végén hoz döntést az UNESCO a „Debrecen az irodalom városa” cím elnyeréséről.

- Bár az egyetem, polgárainak csaknem 40 ezres számával szinte város a városban, mégis elválaszthatatlan Debrecentől, hiszen történelmi hagyományai szoros kapcsolatban állnak a megyeszékhellyel, a „debreceniséggel”, amelynek erősítéséhez a tudományokat népszerűsítő program is hozzájárul – fogalmazott Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, kiemelve, hogy néhány éve – a DE Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének oktatójaként – még maga is egyik szervezője volt a Kutatók éjszakája helyi eseményeinek.

A rendezvény a természet-, társadalom-, orvos-, műszaki és agrártudományok, a művészetek, valamint kiemelten a bölcsészettudományok területéről kínál programokat. Ez utóbbi elsősorban az Egyetem téri Főépületben, ahol a magyar mellett az angol, német, orosz, francia és a holland nyelvi képzés is bemutatkozik a nyelvterület kultúrkörére jellemző kínálattal.

- A Német Tanszéknek köszönhetően – sörkóstolóval egybekötve – kicsiben megidézzük a müncheni Oktoberfestet, és, hogy legyen összehasonlítási alap, a Holland Tanszék a belga sörkultúra és gasztronómia világába enged bepillantást. A Francia Tanszék rendezvényén kiderül, hogy mi volt a legendás három testőr Porthos-ának kedvenc étele Alexandre Dumas szakácskönyve szerint – adott ízelítőt a programból Csatár Péter, a DE Bölcsészettudományi Kar stratégiai és gazdasági dékánhelyettese.

Lesz vámpírvadászat, és meg lehet keresni egy-egy szelfi erejéig még a Bolygó Hollandit is a Főépületben.

- Aki összegyűjti kuponfüzetében az öt rendezvény látogatását igazoló matricákat, jutalmat kap, a türkizkék pólós önkéntes hallgatókhoz pedig segítségért, tájékoztatásért, információért is fordulhatnak a rendezvény látogatói valamennyi helyszínen, legyen az Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza, Szolnok, Mád, vagy akár Hortobágy – sorolta az újdonságokat és érdekességeket Mándy Zsuzsa, a DE Tudományos Igazgatóságának munkatársa. A program főszervezője kiemelte: a programok elérhetők a http://kutatokejszakaja.unideb.hu/, valamint az esemény központi honlapján, a www.kutatokejszakaja.hu oldalon.

A rendezvények egy része előzetes regisztrációhoz kötött és mivel néhány esetben a látogatók létszáma is limitált, érdemes minél hamar jelentkezni, hogy senki ne maradjon le szeptember 24-én, a Kutatók éjszakáján a Debreceni Egyetem programjairól.

Novák: a minimálbér emelésével nőne a gyed, a hallgatói gyed és a gyod összege is

Utazz díjmentesen a kézilabda meccsre!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek