Egyetem Tér
2021-09-06

Esküt tettek az elsőévesek

Az állam nem engedte el az egyetemek kezét, minden továbbinál több forrást biztosít – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Nagyerdei Stadionban. Az intézményben mintegy tízezer elsőéves kezdi meg felsőoktatási tanulmányait.

- A Debreceni Egyetem negyvenezres közösségének váltak tagjaivá, ezekben a meghatározó években tesznek szert azokra az ismerettségekre, melyből kialakulhat kapcsolatrendszerük, az egyetem ötszáz eves konfessziója egész életükben Önökkel lesz. Az 1538 óta folyamatosan működő intézmény példát mutat arra, hogy a tudást, a jövőt, a fejlődést csak a szorgalom tudja biztosítani – fogalmazott a tanévnyitón mondott köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Hozzátette: a hallgatók az egyetemmel kapcsolatban álló iparvállalatokhoz is közelebb kerülhetnek tanulmányaik során, aktív szerepet tölthetnek be a kutatásokban, fejlesztésekben, elsajátíthatják a dinamikusan fejlődő világunkban nélkülözhetetlen együtt gondolkodás, kooperáció képességét.

- Az állam nem engedte el az egyetemek kezét – jelentette ki Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter kifejtette, hogy az állam a jövőben még nagyobb támogatási intenzitással szeretne együttműködni az egyetemekkel.

A Debreceni Egyetemmel kapcsolatban a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az alapítványi forma növelni fogja az intézmény versenyképességét, a modellváltás következtében növekedhet a DE önfinanszírozó képessége, különösen az innovációs park fejlesztésével összefüggésben kialakuló üzleti modellekkel.

- A Debreceni Egyetem a legszélesebb hazai képzést kínálja, ötvözi a tradíciót és az innovációt, szellemisége és a hazai felsőoktatási stratégiai célok összhangban állnak. Olyan Magyarországot szeretnénk, amelyben az egyetemek központi szerepet játszanak, nem csak átadják a tudást, hanem hasznosítják is azt. Magyarország az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, amelyek a legintenzívebben támogatják az egyetemek működőképességét és innovációját: 2021-ben a GDP csaknem 1,2 százalékát fordítja a kormány az egyetemekre, 2022-re pedig a 650 milliárdos felsőoktatási előirányzat kiegészül az egyetemi fejlesztések és a tudományos parkok 310 milliárdos keretével – mondta a miniszter.

Kossa György, a Gróf Tisza István a Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében a Debreceni Egyetem hosszú távú céljairól beszélt, és emlékeztetett rá: a fenntartó alapítvány arra törekszik, hogy a következő ötszáz évben is meghatározó szerepet töltsön be a DE.

- A modellváltás megerősíti az egyetemi autonómiát, a gazdasági, működési függetlenség pedig meghatározza az egyetem jelenét és jövőjét. A Debreceni Egyetem európai értek, nemzeti kincs, ezért is hatalmas felelősség egy ilyen modern, hatékony teljesítményen és tudáson alapuló, kiváltságokat nevelő, sikeres intézményt vezetni, amelynek olyan jövőképet kell adnia, ami a teljesítményen, a minőségen, az értékteremtésen és a hivatástudaton alapul. Elsősorban a külföldi egyetemek a vetélytársak, emiatt erősíteni kell a hazai és a nemzetközi kutatásokat, társadalmi szerepvállalásokat, növelni kell a minősített oktatók és a kiadott oklevelek számát. Közös felelősség, hogy megőrizzük azt a tudást, amit az elődök hagytak ránk az elmúlt ötszáz évben – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Debrecenben mindig is meghatározó szerepet játszott az oktatás. Emlékeztetett rá, hogy amikor a mohácsi vész után mindenki fegyverkezni kezdett, akkor Debrecenben iskolát építettek, mert hittek benne, hogy az oktatás a jövő kulcsa.

Papp László, Debrecen polgármestere üdvözölte az Debreceni Egyetem elsőéves hallgatóit, és azt kívánta, hogy az idei tanév ne a pandémiáról, hanem a legmagasabb szintű tudás átadásáról, az egyetem fejlődéséről és az egyetemi időszak megéléséről szóljon.

Az ünnepélyes eskütételt követően Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszöntötte az egyetem új polgárait. Bizalmát fejezte ki, hogy közel egy év távolléti oktatás után visszatérhetnek a normál hétköznapok, az elmúlt időszak pedig mindenkit ráébresztett arra, hogy a hallgatók is felelősséggel tartoznak egymás iránt. Az ünnepélyes tanévnyitón az elsőévesek nevében a 14 kar egy-egy hallgatója vette át tanulmányi füzetét a dékánoktól.

A tanévnyitó keretében díjakat, elismeréseket és díszdoktori címet adtak át az egyetem vezetői. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Tanácsa, a Tokióban megrendezett nyári olimpián való részvételéért, az ott elért eredményeinek elismeréséért a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara által alapított Pro Facultate Juventutis díjat adományozott Olasz Anna sportközgazdász mesterszakos hallgatónak, világ- és Európa-bajnok ezüstérmes, olimpiai negyedik helyezett hosszútávúszónak. Az elismerést Bodonyi Dóra kereskedelem és marketing alapszakos hallgató, olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint Kozák Luca pénzügy és számvitel alapszakos hallgató, fairplay díjas olimpikon gátfutó kapta meg. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata a tanárszakos hallgatók érdekében kifejtett többéves kiemelkedő tevékenységéért „Almamater emlékérem” kitüntetéssel ismerte el Forisek Péter tanárképzési főigazgató munkáját. Juhász Zsuzsa-díjat vehetett át Medvés Valéria, a Belgyógyászati Klinika osztályvezető ápolója, aki aktívan részt vesz a gyakorlatra érkező hallgatók elméleti és gyakorlati oktatásában, a COVID-19 fertőzés veszély miatt életbe léptetett intézkedések megvalósításában.

Alumni díjat vehetett át Marton Zsombor, a MOL Nyrt. ügyvezető igazgatója. A Debreceni Egyetem a kimagasló eredményeket elért és köztiszteletben álló tudósokat a legmagasabb kitüntetésében, Doctor Honoris Causa címben részesíti, ezt az elismerést idén Roland Laszig professzor kapta, akit az intézmény díszdoktorainak sorába fogadott.

 

A Debreceni Egyetem az idei általános és pótfelvéleteli eljárásban összesen 7553 jelentkezőt vett fel, így az új hallgatók száma a határon túli felvételi eredményeivel és az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt meghaladja a tízezret.

Stadionshow-val kezdődik a tanév

Szünetelni fog az ivóvíz szolgáltatás

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek