Egyetem Tér
2021-08-09

Élen a védőnők képzésében

A védőnők napja alkalmából az egyik legrangosabb miniszteri elismerésben, Pro Sanitate-díjban részesült Rákóczi Ildikó, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszékének docense, a szülésznő szakirány felelőse.

A védőnő alapvégzettségű Rákóczi Ildikó korábban tíz évig területi védőnőként az egészségügyi alapellátásban dolgozott, 24 éve a védőnőképzésben vesz részt a Debreceni Egyetemen. Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként neki ítélt miniszteri kitüntetést Budapesten, a Duna Palotában Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárától vette át.

- Egész életemben a legjobb tudásom, küldetésem szerint igyekeztem végezni a munkámat. Óriási felelősségnek tartom a jövő védőnőit képezni erre a szép és nemes hivatásra, melyben egy láncszem vagyok – fogalmazott Rákóczi Ildikó a hirek.unideb.hu kérdésére.  

A díjra a Védőnői Szakmai Kollégium terjesztette fel, amit nagy megtiszteltetésként élt meg.  

Elmondta: a magyar védőnői szolgálat 106 éves múltra tekint vissza, és az egész világon egyedülálló. A védőnői ellátás ma már nemcsak a várandós-, anya- és csecsemővédelemre korlátozódik, hanem annál jóval nagyobb területre terjed ki. A Védőnői Szolgálat tevékenységét 2013-ban Magyar Örökség Díjjal, 2015-ben Hungarikum címmel ismerték el. A gazdasági és társadalmi változások, a lakosság egészségi állapotának alakulása újabb és újabb kihívások elé állítja a védőnőket. Az elvégzendő feladatok gyarapodásával felelősségük is bővül. A védőnőképzés fejlődésével vált lehetővé, hogy a megelőző ellátásban a védőnők önállóan és felelősséggel vegyenek részt. Ma már a védőnők multidiszciplináris és multiszektoriális együttműködésben dolgoznak, mely magas szintű felkészültséget és hivatásszeretet igényel. 

- A felsőoktatásban eltöltött évek alatt is – kutatói tevékenységem mellett – mindig igyekeztem élő kapcsolatot tartani a védőnői ellátással. Ennek jegyében jelenleg a Magyar Védőnők Szakmai Szövetség Prevenciós Kutatás-fejlesztési Központ vezetője vagyok. A Fodor József Iskolaegészségügy Társaságban pedig vezetőségi tagként dolgozom – emelte ki Rákóczi Ildikó

Hozzátette: szerencsére a védőnői hivatás ma is népszerű a fiatal lányok körében, ami látszik a Debreceni Egyetem ezen nyolc féléves képzésére jelentkezők számában is. Az új diákoknak mindig hangsúlyozza: nem elég a szakmát elsajátítani, a hivatás gyakorlásához a családok tisztelete, óvása, nagyfokú empátia, együttműködési készség, emberszeretet is szükséges. 

- Az elismerés arra késztett, hogy növeljem a magammal szembeni elvárást, hogy még inkább megfeleljek azoknak, akik javasoltak és hozzásegítettek ehhez az elismeréshez – összegzett a kitüntetett.

Megállóhely áthelyezés a Kossuth utcán

Szuperkupával kezd a DEAC jégkorongcsapata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek