Egyetem Tér
2021-08-07

Népszerűek az egyetemi kollégiumok

A nagyobb karok közelében található férőhelyeken akár kétszeres túljelentkezés is lehet, de a tapasztalatok szerint szinte minden jelentkező bekerülhet valamelyik kollégiumba. A Debreceni Egyetem hallgatói összesen több mint ötezer férőhely közül választhatnak ebben az évben is.

Július 22-én jelentek meg a felvi.hu internetes oldalon a 2021/22-es tanévre vonatkozó felsőoktatási ponthatárok, az általános felvételi eljárás eredményeiről hivatalos tájékoztatón is beszámolt a Debreceni Egyetem vezetése. A ponthatárok kihirdetését és a felvételi eljárást követő időszakban egyre több újonnan felvett, vagy már egy ideje az egyetemen tanuló hallgató kezd szálláshelyet keresni az aktuális tanévre - albérlet, vagy kollégiumi elhelyezés formájában. Aki a kollégiumot választja, annak bő kínálat áll a rendelkezésére, Debrecenben összesen tizenkét kollégiumban 4699 férőhely, Hajdúböszörményben 210, Nyíregyházán 288, a DE Szolnok Campuson pedig 264 hallgató találhat magának így szállást.

Csiszár Imre, a Debreceni Egyetem Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság igazgatójának tájékoztatása szerint idén ugyanannyi kollégiumi férőhellyel várják a hallgatókat, mint az előző tanévben.

- Enyhe túljelentkezés van, de az öt év átlaga alapján a jelentkezők mintegy 85 százaléka bekerül az általa megjelölt kollégiumba, a nagy többség pedig az első helyen megjelölt férőhelyre költözhet. A maradék 15 százalék jelentős része is számíthat arra, hogy lesz helye valamelyik egységünkben, legkésőbb ősszel mert több hallgató, - például passzív tanulmányai miatt-, lemond a helyéről. A legmagasabb, akár kétszeres túljelentkezés a nagyobb karokhoz közel elhelyezkedő, saját vizesblokkos, felújított szobáknál tapasztalható. A szabályzat értelmében egyébként kollégiumonként a férőhelyek két-két százalékát fenn kell, hogy tartsuk azoknak, akik a kollégiumi felvételi eljárás jogorvoslati és méltányossági eljárásában kerülhetnek be valamelyik helyre – mondta el az igazgató.

Csiszár Imre hozzátette, tavaly az átlagosnál nagyobb kihasználtsággal működtek az egyetemi kollégiumok, a novemberben hozott kormányzati döntést követően teltházas kollégiumokból utaztak haza a hallgatók.

- A 2020/2021-es tanévre vonatkozó kollégiumi felvételi eljárásban azt tapasztaltuk, hogy a hallgatók értékelték a kollégiumi igazgatóság biztonságos, megbízható ellátásra tett erőfeszítéseit. Bizonyára emiatt is az átlagosnál nagyobb számban jelentkeztek most a hallgatók – jegyezte meg az igazgató.

Az elsőévesek ezúttal is szociális alapon kerülhetnek be valamelyik férőhelyre, a jogosultságukat pedig hivatalos úton igazolniuk kell, így elsősorban a családszerkezetet és a jövedelmi viszonyokat. A pályázati lapot a kollegiumok.unideb.hu internetes felületen lehet kitölteni. A kinyomtatott és aláírt pályázati lapot, továbbá a hozzá csatolt szociális igazolásokat augusztus 6-ig kell postai úton beküldeniük a jelentkezőknek a megjelölt címre. Ebben az évben is 1300 férőhelyre várják a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatóit.

A kollégiumi díjak évek óta változatlanok és a következő tanévben sem emelkednek. Az elsőévesek által pályázható kollégiumokban 12 000-23 000 forint között alakulnak a havi térítési díjak.

Sajtóiroda - BZ

Erlanger Költészeti Fesztivál

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek