Egyetem Tér
2021-08-03

Egyetemi sikerek az olimpián

Olimpiai bronzérmet szerzett 500 méter női kajak kettesben a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán tanuló Bodonyi Dóra Kozák Danutával párban magyar idő szerint kedd hajnalban Tokióban.

A Debreceni Egyetem négy hallgatója, Bodonyi Dóra kajakos, valamint Kozák Luca, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert atléták képviselik az intézményt Tokióban, a nyári olimpiai játékokon.

500 méter kajak kettesben két magyar egység indult a keddi döntőben Bodonyi Dóra és Kozák Danuta, valamint Csipes Tamara és Medveczky Erika. Miközben Bodonyiék hajója jól jött el a rajttól az új-zélandi egység gyorsan elhúzott a mezőny többi részétől. A táv felénél Bodonyiék a harmadik, Csipesék pedig az ötödik helyen haladtak. Kerringtonékat nem lehetett utolérni, de a magyarok is jól jöttek, így a végén már az érmekért harcoltak. A Bodonyi Dóra, Kozák Danuta duó végül a harmadik, Csipes Tamara és Medveczky Erika a negyedik helyen végzett.

– Nyilván nyerni szerettünk volna, ugyanúgy, ahogy mindenki más - mondta az első olimpiáján szereplő Bodonyi Dóra. Sajnos elrontottuk a rajtot. Amúgy sem rajtolunk jól, de most sikerült alulmúlnunk önmagunkat. Aztán a táv második felében már jöttünk fel, de az új-zélandiak nagyon jól bírták, miután a rajtban nagy előnyt szereztek. Az Eb-n másfél másodperccel megvertük a lengyeleket, most ők is előttünk zártak. Egyébként jó páros, minden évben dobogóra állnak – tette hozzá.

– Sajnos most ez ennyi volt, de szerencsére van még javítási lehetőségünk. Dana egyesben és négyesben is vízre száll még, én pedig a négyes tagjaként. Úgy érzem, hogy a négyesre át tudom majd fordítani ezt magamban, és még éhesebben tudok majd odaállni – nyilatkozta az M4 Sportnak Bodonyi Dóra a verseny után.

A többi a Debreceni Egyetemen tanuló sportoló közül elsőként, vasárnap a debreceni Kozák Luca atléta, gátfutó állt rajthoz, aki tavaly vegyészként végzett a Debreceni Egyetemen, jelenleg pedig pénzügy-számvitel szakon folytatja tanulmányait az intézményben. Kozák Luca egy országos csúcsdöntéssel jutott ki a játékokra, az olimpiára pedig egy magyar bajnoki címvédéssel készült még június végén. Az egyik legjobb debreceni atlétának számító Kozák a 100 méteres gátfutás elődöntőjében rendkívül balszerencsés volt. Rossz rajtja után nem tudta rendezni a mozgását és a hetedik gátnál bukott. Hasonlóan járt a futamban egy másik versenyző a jamaicai Yanique Thompson is, akit a könnyeivel küzdő Kozák Luca segített fel. A sportszerű gesztus bejárta az egész világsajtót.

A gerelyhajító Szilágyi Réka a selejtezőben a 25. helyen zárt, így nem jutott be döntőbe. Ő azután indulhatott az olimpián, hogy a júniusi magyar bajnokságon diadalmaskodott, majd világranglistás helyének köszönhetően nyílt meg előtte az út Tokióba. A többszörös eb-, vb- és universiade-résztvevő sportoló, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója.

A szintén gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert 2017-ben felnőtt magyar csúccsal U23-as Európa-bajnok lett, a 2019-es atlétikai világbajnokságon bejutott a döntőbe, ezzel pedig ő lett a világbajnokságok történetében az első magyar, aki a gerelyhajítás fináléjában szerepelt. Mindemellett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon, - Szilágyi Réka mellett - ő is bajnok lett a 2019/2020-as kiírásban, idén pedig megvédte magyar bajnoki címét. Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója 2019-ben, Dohában érte el legjobb egyéni eredményét, 83,42 métert dobott. Rivasz-Tóth Norbert augusztus 4-én, szerdán hajnalban fog hajítani az Tokiói Olimpián.

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója ennek kapcsán úgy méltatta a sportolókat a hirek.unideb.hu-nak nyilatkozva, hogy azok, akik egyéniben jutnak ki az olimpiára a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak. – Mindenki örülne annak, ha a saját szakmájában, hivatásában a világ legjobb tíz – húsz szakembere közé kerülne. Sokan csak az érmeket értékelik, de abban, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön valaki rengeteg munka, energia és lemondás van, így még nagyobb büszkeség az egyetemünknek, hogy ezek a kiváló sportemberek még a tanulást is be tudták ebbe illeszteni, példát mutatva arra, hogy a tanulás és sport igenis összeegyeztethető – jelentette ki.

Az egész egyetem büszke sportolóira!

Áthelyezik a Kondoroskert utca megállóhelyet

Augusztus 20. - végre újra ünnepelhetünk!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek