Egyetem Tér
2021-07-23

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az általános felvételi eljárás után 6958 elsőéves kezdheti meg szeptembertől tanulmányait a Debreceni Egyetem magyar nyelvű képzésein. Az idén felvételt nyert hallgatók száma a pótfelvételivel, a határon túli felvételivel és az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt meghaladhatja a tízezret.

A felvi.hu internetes oldalon már csütörtökön este böngészhették a felvételi ponthatárokat a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők. Akik a regisztráció során megadták a telefonszámukat, SMS-ben kaptak értesítést a felvételieredményről.

A Debreceni Egyetemet az általános felvételi eljárásban összesen 16 189-en jelölték meg, ebből 9167-en tüntették fel az első helyen a DE valamelyik képzését. Az intézménybe a tavalyihoz képest több mint 14 százalékkal többen, 6958-an nyertek felvételt. Ez azt jelenti, hogy a Debreceni Egyetem továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye, a vidéki intézmények között pedig az első helyen áll.

- Tekintélyes a tizennégy százalékos növekedés. Az első helyes jelentkezések és az összes jelentkezések számának alakulása alapján már előre sejteni lehetett, hogy a tavalyi országosan csökkenő tendencia után újra emelkedni fognak az általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem számai. Az alapképzéseknél húsz százalékos (4261), az osztatlan képzéseknél hét (974), a felsőoktatási szakképzésben pedig tizenkilenc százalékos (684) volt a növekedés. Az állami ösztöndíjas képzésekre tizenkét (5871), az önköltségesekre pedig huszonkét százalékkal (1087) vettünk fel idén több hallgatót. Az angol nyelvű képzéseken tíz százalékos növekedést jegyezhettünk fel, ami a járvány időszakában kifejezetten szép eredménynek számít. Az általános felvételi eljárás adataihoz érkeznek még a határon túli és a pótfelvételi eljárás számai, így szeptemberre a tízezret is meghaladhatja a felvett hallgatóink száma – mondta el Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A legtöbb leendő hallgatót, 1565 főt a Gazdaságtudományi Karra vették fel, ezt követi a sorban a Bölcsészettudományi Kar 864 , valamint az Állam- és Jogtudományi Kar 664 sikeres jelentkezővel.

A legnépszerűbb alapképzés az ápolás- és betegellátás volt, amelynek szakirányaira összesen 537 hallgató jutott be, az osztatlan jogászképzésre 350 leendő elsős nyert felvételt, a mesterképzések körében pedig a pszichológia képzésre vette fel a legtöbb diákot a Debreceni Egyetem, szám szerint 77 főt. A legmagasabb ponthatár az angol nyelv és kultúra tanára, kémiatanár osztatlan tanárszakon (447) volt, ugyanennyi ponttal lehetett bejutni az informatikatanár-matematikatanár szakpárosításra, ezeket 442 ponttal a levelező tagozatos jogászképzés követi.

Újdonság, hogy a DE Szolnok Campuson induló orvos-és egészségtudományi képzésekre, ápolás és betegellátás alapszakra, egészségügyi gondozás és prevenció alapszakra, valamint egészségügyi menedzser mesterszakra összesen 180 jelentkezőt vett fel a Debreceni Egyetem. Szeptembertől duális formában három informatikai mesterszak indulhat és az alkalmazott matematika elindítására is esély van. Ezekkel együtt harminc fölé emelkedhet a duális képzések száma.

A felvételi eljárás során tapasztalt jogsértések esetén a felvételizők most is élhetnek a jogorvoslat lehetőségével, keresetükkel az Oktatási Hivatalon keresztül a lakóhelyük szerint illetékes törvényszékhez fordulhatnak.

- Erre a besorolási döntés kézhezvételétől számítva tizenöt nap áll a rendelkezésükre. Ezt követően méltányosságra, vagy utólag benyújtott dokumentumok, többletpontok elfogadtatására nincs lehetőség. Azok, akiket most egyetlen képzésre sem vettek fel, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek felsőfokú tanulmányokra, de csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetik meg. Ebben az évben is lehetőség nyílik állami ösztöndíjas képzést választani, erre a célra az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyolc képzési területen 73 szakot határozott meg, melyekről a felvi.hu oldalon találhatnak információkat a pótfelvételi eljárás meghirdetésekor az érdeklődők. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 27-én hozzák majd nyilvánosságra – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

A pótfelvételi eljárás július 29-én indul, és augusztus 8-ig lehet jelentkezni rá az e-felvételi rendszeren keresztül.

Pont Ott Party

Többszáz felvételiző izgulta végig a ponthúzás pillanatait az egyetem fesztiválhelyszínén, az Egyetem Téren a Campus Fesztiválon. A Debreceni Egyetemre felvételt nyert hallgatók koronával a fejükön folytatták a bulizást.

 

Gyarmati Ottó szerint reális cél lesz a döntőbe jutás jövőre

Új vezetői megbízások

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek