Egyetem Tér
2021-07-16

Rangos honismereti elismerés

A Honismereti Szövetség legmagasabb kitüntetését, a Bél Mátyás - Notitia Hungariae Emlékplakettet vehette át több évtizedes munkája elismeréseként Papp Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi tanára.

Az egyetemi szakember a magyar honismereti mozgalom rendszeres éves találkozóján, a Debrecenben megrendezett XLVIII. Országos Honismereti Akadémián kapta meg július elején a rangos elismerést, mellyel a kiemelkedően magas szintű szakmai tevékenységet jutalmazza a tanárokból, történészekből, muzeológusokból, levéltárosokból álló szakmai grémium.

- Kevés ember kapja meg ezt az elismerést, ami mutatja egyben a jelentőségét is. Ha valamire büszke lehetek, az az, hogy olyan szakmai kiválóságok közé kerültem, akik maradandót alkottak a területen, akik meghatározó alakjai a szakmának. Maga az emlékplakett elnevezése is jelzésértékű, hiszen annak a Bél Mátyásnak a nevét viseli, aki munkatársaival egy teljes országleírást készített, emiatt is örülük, hogy megkaphattam az elismerést. Már több évtizede tevékenykedem a honismereti mozgalomban, s konferenciákon tartott előadásokon, kiadványokban rendszeresen bemutathattam kutatási eredményeimet, a Honismereti Szövetség elnöksége pedig ezt a munkámat, illetve a mozgalomban betöltött szerepemet ismerte el a díjjal – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak az Történelmi Intézet professzora.

Papp Klára 1976 óta folyamatosan oktatója a Debreceni Egyetemnek és jogelődjének, a nyolcvanas évek közepétől számos kutatásban vett részt, tagja és vezetője volt több kutatócsoportnak. 2009-től két cikluson át az MTA Történettudományi Bizottságának tagja, 2002 és 2017 között a DE Bölcsészettudományi Kar  Történelmi Intézetének igazgatója, 2010 és 2017 között a Bölcsészettudományi Kar dékánja volt. Jelenleg a Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola történelem programjának vezetője.

Tudományos tevékenységének eredményeként eddig 173 publikációja jelent meg, melyek közül huszonhat általa szerkesztett kötet és öt önálló monográfia látott napvilágot. 2014-ben kezdeményezésére indult el a negyedévente online formában megjelenő, Új Nézőpont című folyóirat, amely ma már az MTA Történettudományi Bizottsága által elfogadott folyóiratlistában is szerepel.

DE-tudástranszfer Üzbegisztánba

Már több mint félezer bérlet elkelt!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek