Egyetem Tér
2021-07-02

Állatasszisztációra fókuszáló pedagógusképzés indul

Úgynevezett állatasszisztációra fókuszáló pedagógusképzést indít a Debreceni Egyetem. A két éves oktatás alatt a jelentkezők elsősorban azt tanulják meg, miként tudnak segíteni speciálisan kiképzett állatokkal, főleg kutyákkal a rászoruló gyerekeknek.

Az állatokkal segített pedagógiai fejlesztés vagy az állatokkal segített terápia során speciális képzést kapott kutyák, macskák, lovak, nyulak, madarak, esetleg halak segítenek különböző fogyatékossággal élő emberek rehabilitálásában, gyógyításában.

Számos kutatás bizonyítja, hogy így jó eredményeket lehet elérni. Az állatasszisztáció előnyös hatása csaknem hatvan éve ismert a világban, Magyarországon is körülbelül harminc éve alkalmazzák ezt a segítő eljárást, a pedagógusképzésben viszont mindeddig csak elvétve tűnt fel. Az új tanévtől a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara (GYGYK) is bekapcsolódik ebbe a munkába, állatasszisztált pedagógiai fejlesztő tevékenység területen pedagógusszakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakot indítanak szeptemberben, melyben az AURA Segítő Kutya Alapítvány lesz a partnerük. A szervezet és a hajdúböszörményi kar erről csütörtökön állapodott meg.

Gortka-Rákó Erzsébet, a GYGYK dékánja az együttműködés aláírása kapcsán kifejtette: a Kelet-Magyarországon egyedülálló, két éves, gyakorlatorientált, az állatvédelemmel és a felelős állattartással is foglalkozó képzésre a korábban főiskolai szintű képzésben vagy osztatlan tanárképzésben szerzett óvodapedagógus, vagy tanító, vagy tanár, vagy gyógypedagógus, vagy szociálpedagógus, vagy konduktor, vagy szakoktató, vagy csecsemő-és kisgyermeknevelő végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, akik legalább három éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

 

Ez egy hiánypótló lehetőség a pedagógusok számára, mert mind a világban, mind nálunk egyre több problémás, segítségre szoruló gyerek van. Ennek köszönhetően olyan szakemberek léphetnek színre, akik az állatasszisztált aktivitások kapcsán az elméleti és a gyakorlati ismereteket szintetizálni képesek – hangsúlyozta a kari vezető.

Az együttműködés előkészítésében közreműködő Lovas Kiss Antal, a GYGYK egyetemi decense kiemelte: a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara rendelkezik olyan szakemberekkel, akik biztosítani tudják az oktatáshoz szükséges hátteret.

Az új képzéssel talán enyhíthetünk a digitalizáció miatt egyre fokozódó természettől való elszakadáson is, amihez a kutyák működését értő szakemberekre van szükség – fogalmazott Szerepi Sándor, a GYGYK oktatási dékánhelyettese.

Pálfi Sándor, a GYGYK Gyermeknevelési Tanszékének vezetője megjegyezte: sajnos manapság a gyerekek sokkal kevesebbet találkoznak a természettel, mint korábban, pedig a kutyák nagyon jó nevelő hatással vannak a gyerekekre, főleg ha ez a találkozás rendszeres.

 

 

Sajtóiroda - OCs

Újabb könyvkölcsönző automatákat adott át a Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Jók-e az „import jogintézmények”?

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek