Egyetem Tér
2021-06-24

Iránytű a mentoráláshoz

A következő tanévben is folytatódik a fogyatékossággal élő, a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók beilleszkedését segítő mentorprogram a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében. A mentorok felkészítésére külön programot dolgozott ki a DEMEK.

A Mentor Hálózat legfontosabb célja a Debreceni Egyetemen tanuló hátrányos helyzetű, roma és fogyatékossággal élő – mozgásban-, látásban-, hallásban korlátozott ¬– fiatalok komplex támogatása annak érdekében, hogy minél nagyobb esélyük legyen a beilleszkedésre az egyetemi-kollégiumi környezetbe, tanulmányaik folytatására, a diploma megszerzésére. Ennek érdekében a mentorált elsőéves hallgatókat egy személyes segítő támogatja felsőoktatási tanulmányaik ideje alatt. 

-  A mentor azonos intézményben és szakterületen tanuló felsőbb éves, akinek legfontosabb feladata, hogy segítse a hallgatót az egyetemi életben. A mentori munka egyfajta kortárs segítés, amelynek sikerét a személyes jelenlét nyújtja – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Juhász Béla Szilárd, a DEMEK munkatársa, aki az „Iránytű” program keretében tréner-képzőként segíti a leendő mentorokat a felkészítésben.

A mentorprogramban résztvevő diákok számára szociális kompetencián alapuló, önismeret, személyiségfejlesztés, szociális- és adaptációs kompetenciafejlesztés, kommunikáció, stressz-és konfliktuskezelés, érzékenyítés területeket érintő programot dolgozott ki a DEMEK. A tréninget a tanév megkezdése előtt végzik majd el a leendő segítők, akik a beilleszkedésen túl a tanulásban, a közösségi életben, összességében a „Campus-létben" segítik majd rászoruló diáktársaikat.

A mentorok felkészítése az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú, „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" című projekt keretében valósul meg.

MÉK: átalakuló kar, új szolgáltatás

Szijjártó: célunk Európa leggyorsabb gazdasági újraindulása

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek