Egyetem Tér
2021-06-14

Sesztina-villa: dombormű a névadónak

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája kapott helyet a megújult Sesztina-villában, ahol domborművet avattak a város életét egykor meghatározó vaskereskedő tiszteletére. Sesztina–Nagybákay Jenő emléktábláját örökösei leplezték le az egykori névadó születésének évfordulóján.

- A 124 éves Sesztina-villa felújítása után méltóképpen, domborműavatással ünnepelhetjük a Debreceni Egyetem életében is fontos szerepet betöltő Sesztina-Nagybákay Jenő páratlan életútját – hangsúlyozta ünnepi beszédében Bács Zoltán.

A Debreceni Egyetem kancellárja felidézte: a református egyház egykori jótevője, számos helyi gyár létesítésének elősegítője és támogatója, a Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC) alapító tagja rendkívül nagy figyelmet fordított a közösségi életre, ahogy az intézmény is.

- Az egykor óvodaként működő Sesztina-villa a felújítás után, hivatalosan a mai naptól, hosszú szünet után, új funkciót kap, a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolataiban meghatározó szerepet betöltő Nemzetközi Iroda működik a nyaralóvillában – jelentette ki Bács Zoltán kancellár.

Sesztina-Nagybákay Jenő számos gazdasági és társadalmi szervezet alapítója és elnöke volt. 1918-ban a Debrecen–nyírbátori Vasút Rt. igazgatósági tagjának választották, 1926-tól a Debreceni Kereskedelmi Kamara elnöke, 1927-től az Országgyűlés Felsőházának tagja, 1936-tól az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesület elnöke. Élenjárt az adományozásban és több jótékonysági kezdeményezés fűződik a nevéhez. A Déri Múzeum megteremtéséhez százezer koronát adományozott.

- Sesztina-Nagybákay Jenő máig példaként szolgál a gazdaság szereplői számára. A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara egykori elnöke felismerte, hogy a nemzet érdekeit eredményesen szolgálni csak megfontolt, áldozatkész tettek útján, és nem felelőtlen szavak viharos céltudatlan háborúk által lehet, ennek szellemében élt – mondta el Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kamara elnöke.

Sesztina-Nagybákay Jenő 1926-ban alapította meg egyebek mellett Kenézy Gyula rektorral és Baltazár Dezső református püspökkel a Debreceni Rotary Clubot.

- A klub a városi polgárság zártkörű, de a nyilvánosságot is fenntartó szervezete, amelynek alapja a humanitárius célok szolgálata. Remélni tudom, hogy egykori alapító tagunk elégedett lenne szervezetünk tevékenységével. Munkássága és szellemiségének megőrzésére a Debreceni Rotary Club ösztöndíj programot indít, amellyel elsősorban tehetséges középiskolákat szeretne támogatni a szervezet – jelentette be az ünnepségen Csiszár Mihály, a Debreceni Rotary Club elnöke.

A domborművet a Debreceni Egyetem, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Rotary Club Debrecen kezdeményezésére Győrfi Lajos szobrász készítette. Az alkotást Cserháti Lászlóné Nagybákay Krisztina és Nagybákay Antal János, Sesztina-Nagybákay Jenő örökösei szerint méltó célt és feladatot kapott a megújult Sesztina-villa, amely méltó az egykori mecénás szellemiségéhez és pályájához.

A Nagyerdei körúton álló klasszicizáló eklektikus stílusú Sesztina-villa 1897-ben épült, Tóth István tervei alapján. Az 1975 óta műemléki védelem alatt álló nyaralóvilla homlokzatának rekonstrukciója mellett, a felújítás során új bejáratot alakítottak ki. Az első szinten a vadonatúj fogadó és közösségi tér mellett konferenciaterem, irodák, vizesblokkok kaptak helyett. A második emeleten az irodákon túl egy hatalmas teraszt is kialakítottak, továbbá a gépészeti és raktározási célra alkalmas pinceszint is megújult. A munkálatok során kicserélték a teljes erős-, gyengeáramú, és komplett gépészeti rendszert, korszerűsítették, illetve cserélték a nyílászárókat, a padlóburkolatokat. Akadálymentesítették az épületet, és kiépítették a légkondicionáló rendszert. Az épület mellett 11 parkolóhely is épült.

A felújítást a Debreceni Egyetem saját forrásból finanszírozta, nettó 186.899.714 forintot költött az épület rekonstrukciójára.

A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül

Elbúcsúztatták a Szolnoki Szigligeti Színház leköszönő igazgatóját

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek