Egyetem Tér
2021-06-04

Bemutatkoztak a fiatal kutatók

A Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) kiemelkedően teljesítő hallgatók tanulmányaiból összeállított kötetet mutattak be pénteken online a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A kiadványban szereplő tudományos munkák elsődleges célja a prevenció.

A Diáktudomány 6 – Fejlesztő tudomány címmel megjelent új kötetben összesen nyolc tanulmány szerepel, csaknem száz oldalon. Jávorné Erdei Renáta, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke a pénteki online kötetbemutatón kiemelte a gyűjtemény interdiszciplináris jellegét, valamint hangsúlyozta, hogy a tanulmányok közös nevezője a megelőzés.

Mindegyik tudományos munka azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a lakosság egészségi állapotának fejlesztéséhez, erősítsék a különféle megbetegedések megelőzési szinttereit. A hallgatóink ezt különböző vizsgálatokkal igyekeztek alátámasztani. Kutatásaikban megmutatják azokat az intervenciós lehetőségeket, amik később akár gyakorlati programokká is fejlődhetnek. Ez a kötet már a hatodik olyan kiadvány, amely a TKD-s munkába bekapcsolódó egyetemistáknak ad lehetőséget a bemutatkozásra – hangsúlyozta a TDT elnöke.

A kötetben szereplő hallgatók online is ismertették tudományos munkáikat, kutatásaik eredményeit. Többek között olyan témában végeztek vizsgálatokat, mint az oltásbizonytalanság és az oltásellenesség néhány jellemzője a koronavírus-járvány idején erdélyi magyar felnőttek körében. Emellett a maxillo-facialis régió tumorvizsgálatainak témakörében készített adatbázis alkalmazását is bemutatták. Az esemény résztvevői előadást hallhattak a koronavírus-járvány idején az orvosok és asszisztensek körében tapasztalt álmatlanságról és az egészségügyi szakemberek életmódjáról, a serdülőkorú fiatalok testmozgásra és sportolási szokásokra vonatkozó egészségmagatartásáról, valamint a védőnők a fogyatékos gyermeket nevelő családok egészséges működésében betöltött családgondozó szerepéről is. A kötetben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói is publikáltak, eredményeiket ők is bemutatták az online rendezvényen.

 

A tanulmánykötet már elérhető a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának honlapján.

Hétfőn szünetel a hideg-meleg vízszolgáltatás

Múltidézés – 100 éve történt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek