Egyetem Tér
2021-05-14

Kukorica, a nemzet aranya

Megjelent Nagy János Kukorica, a nemzet aranya című könyve. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanárának kötete több mint 40 év kutatásait öleli fel. A precíziós kukoricatermesztést bemutató kötet hiánypótló, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló.

- A Debreceni Egyetem különlegessége a multidiszciplináris együttműködések rendszerszintű használata, amely Nagy János nevéhez fűződik. Így ma egy olyan professzorunk szakmai pályáját ünnepeljük, aki meghatározta intézményünk jelenét – mondta köszöntőbeszédében Szilvássy Zoltán rektor a könyv ünnepélyes szerdai bemutatóján az Aulában.

Szilvássy Zoltán felidézte, hogy Nagy János kutatásai és a KITE Zrt. együttműködése rámutatott a nagyvállalatok, a tudomány és a fejlesztési irányvonalak összekapcsolódásának előnyeire.

- Az egyetemen jelenleg is számos aktív kukoricakutatási projekt zajlik, amely az élelmiszeripar, az egészségipar, a gyógyszeripar és a gyógyászat számára is felbecsülhetetlen értékű alapanyag jobb megismerését és többrétű felhasználását célozzák – hangsúlyozta a rektor.

Bács Zoltán kancellár az agrártudomány hagyományairól szólva kiemelte, hogy immár 153 éve a Debreceni Egyetem egyik legalapvetőbb tudományterülete.

- Azon dolgozunk, hogy a modellváltást követően a mezőgazdaság és élelmiszertudomány továbbra is dedikáltan jelenjen meg az egyetem és a létrejövő alapítvány feladatai között, a törvényben meghatározott módon. A DE mint multidiszciplináris intézmény számára, az agrártudomány és az egészségipar összefonódása, olyan kompetencia, amely tovább növeli az intézmény versenyképességét – fejtette ki a kancellár.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja szerint a könyvben minden benne van, ami jelenlegi tudásunk szerint hasznosítható, és a gyakorlat számára fontos a precíziós kukoricatermelés témájában.

- A rohamosan fejlődő és átalakuló mezőgazdaságról nagyon nehéz átfogó és teljes képet alkotni. A Kukorica, a nemzet aranya című könyv szerzőjének sikerült. Büszkeséggel tölt el, hogy a MÉK tizenkét kutatója vállalt szerepet társszerzőként a kötet megjelenésében. Nagy János munkássága megkerülhetetlen a tudományos kutatásban és annak gyakorlati hasznosításában. A kar a jövőben is számít szakmai tudására egyebek mellett az agrárium modellváltásában is – mondta Stündl László.

A mezőgazdaság egyik alappillére a kukoricatermelés, az állattenyésztés nélkülözhetetlen eleme, valamint az élelmiszergazdaság meghatározó tényezője. A könyv érinti a kukorica származását, botanikáját, élettanát, kiterjed az ökológiai és precíziós termesztési tényezőkre. Felöleli a kukorica feldolgozását és a termesztés gazdaságossági aspektusait 18 fejezetben, 516 oldalon.

Farkas József, a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. vezérigazgatója szerint a kiadványnak minden mezőgazdász, valamint agrárhallgató könyvespolcán ott a helye.

- A kötet Nagy János szakmai munkájának életműve. Az ismeretanyag jelentőségét mutatja, hogy az általa választott 16 szerzőtárs, valamint 3 lektor a magyar tudomány és az agrárszakma jeles képviselői- hangsúlyozta Farkas József.

A kukorica évtizedek óta összeköti a Debreceni Egyetemet és KITE Zrt-t.

- Az intézményben folyó kutatások hozzájárultak ahhoz, hogy megjelenhettek a piacon az úgynevezett smart hibrid növények. A kiadványban ismertetett tartamkísérletek adatai alapján ma már egy applikáció segítségével egyebek mellett a csövenkénti szemszám, valamint a hektáronkénti átlagos növényszám alapján kalkulálható a várható termésátlag – jelentette ki Szabó Levente a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A növény kutatásainak fontosságát és a tudományos eredmények megismertetését és ismeretének fontosságát hangsúlyozta a könyvbemutatón Búvár Géza címzetes egyetemi tanár. A KITE Zrt. volt vezérigazgatója, mint mondta: a kiadvány a termelés eredményességében segíti a gyakorlati a szakembereket. A kötet nagyságát, különleges értékét az adja, hogy a különböző termesztési tényezők kölcsönhatásai mellett válaszokat ad a termesztés legnagyobb kihívásaira.

A kötet monográfia és egyben természettudományi alapokon nyugvó jelentős innováció a precíziós mezőgazdaság számára.

- A könyv sikere, a Debreceni Egyetem sikere. Az intézmény ugyanis több mint 40 éve biztosítja az Európában is egyedülálló kukorica tartamkísérletek feltételeit. Ennek köszönhetően a legújabb szántóföldi, laboratóriumi feltételek, valamint egyedülálló precíziós rendszer áll a szakemberek rendelkezésére a kutatásokhoz. A kiadvány nemzetközi színvonalát tovább emeli, hogy a szerzőtársak is a részterületek elsőszámú kutatói, tudósai – fogalmazott Nagy János egyetemi tanár.

A kötet társszerzői: Babinszky László, Bai Attila, Dudits Dénes, Gombos Béla, Harsányi Endre, Kátai János, Kovács Béla, Marton L. Csaba, Nagy Orsolya, Nagy Zoltán, Nyéki Anikó, Pepó Péter, Radócz László, Ragán Péter, Rátonyi Tamás és Széles Adrienn.

A Kukorica, a nemzet aranya című könyv ezer példányban jelenik meg a Szaktudás Kiadó gondozásában, valamint elektronikus formában is elérhető lesz.

Orbán Viktor

Ajándékkörrel vár a Debreceni Állatkert és Vidámpark Kisvasútja

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek