Egyetem Tér
2021-05-09

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Debrecen BSC Kerekasztal

A városban jelen lévő üzleti szolgáltató központok együttműködését koordináló program, a Debrecen BSC (Business Services Centrers) Kerekasztal stratégiai megállapodást írt alá a Debreceni Egyetemmel. Az ilyen módon létrejött programokkal a diákok még naprakészebb tudáshoz jutását kívánják közösen elősegíteni – áll a szervezet közleményében.

A mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és a városban működő üzleti szolgáltató szektor kilenc cégét képviselő Debrecen Business Service Centers Kerekasztal. A virtuális aláírási ceremónián Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora elmondta: a magyar tradíciók szempontjából szokatlan a Debreceni Egyetem üzleti kapcsolatrendszere, ugyanis a különböző iparági klaszterekben dolgozó egyetemi vezetőket az ipari partnerek – a jó kapcsolat fenntartása érdekében – rendszeresen újraválasztják.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kifejtette, hogy az együttműködési megállapodás aláírása jó alapot ad egy még szervezettebb kapcsolathoz

Az BSC Kerekasztalért felelős projekt vezetője, Kissné Nyéki Éva kiemelte, hogy a mai napon aláírt együttműködési megállapodás remek szimbóluma a Kerekasztal azon törekvésének, hogy még szorosabbra fűzzék az kapcsolatukat a Debreceni Egyetemmel, és továbbra is elkötelezzék magunkat a város, az Egyetem és az itt tanuló diákok felé, annak érdekében, hogy  oktatási munkával segítsék őket az üzleti életben való elhelyezkedésben  és a sikeres karrierépítésben. 

A Debrecen BSC Kerekasztal tagvállalatainak (4iG, BT – British Telecommunications, Diehl Aviation, DT-ITS, EPAM, Flowserve, NI, transcosmos, UCC ) közös célja a szektor értékteremtő tevékenységének bemutatása és oktatási útvonalak kialakítása. Ennek fontos elemei, hogy közösen dolgozzanak a város vezetéssel,  a közép- és felsoktatási intézményekkel azon, hogy a szektor kínálta lehetőségekkel tisztában legyenek a városban tanuló fiatalok,  hiszen a jó munkakörülmények, versenyképes juttatások, nemzetközi karrierutak mind-mind segíthetnek abban, hogy a tanulmányaik befejezése után, a városban építsék tovább az életüket.

Annak érdekében, hogy ezen célok megvalósuljanak a Debrecen BSC Kerekasztal jelenleg három (angol, francia és magyar nyelvű) üzleti kurzussal és egy akkreditált tanárképzési programmal van jelen a Debreceni Egyetemen. Képzéseiken segítik a hallgatókat és a pedagógusokat a szektor által igényelt tudáselemek megismerésében és elsajátításában. Mindemellett műhelymunkákkal, nyílt napokkal biztosítanak lehetőséget, hogy a diákok élő példákon keresztül, első kézből, az üzleti szolgáltató szektor szakembereitől szerezzenek naprakész tudást és megismerjék a helyi munkaerőpiac sajátosságait.

A további közös munka során a Kerekasztal és az egyetem a jelenleg is futó programokon túl versenyek, közös műhelymunkák, tájékoztató rendezvények szervezésével, tananyagfejlesztéssel, valamint ezekhez köthető felmérések, stratégiai anyagok készítésével szeretnének foglalkozni.

Farkas Péter a 4iG műszaki-vezérigazgató helyettese elmondta, hogy nagy reményeket fűznek az Egyetemmel való együttműködéshez, amely által magas hozzáadott értékű pozíciók betöltésével tudják kiszolgálni ügyfeleinket a régióban. 

A BT elkötelezett a város és az Egyetem iránt és igyekszik a társadalmi-, oktatási élet aktív tagja lenni, amelyet ez az együttműködés is jelképez – emelte ki  Győri Péter, a British Telecommunications vezetője.  

Szoták Beáta, a DT-ITS Telekommunikációs Szolgáltatások Igazgatója hozzátette, hogy a DT-ITS és az Debreceni Egyetem több évre nyúló együttműködése, egy újabb mérföldkőhöz érkezett ezzel a közös együttműködéssel.

Az együttműködés legfontosabb célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a lehetőségekre, hiszen a munkavállalók sikere a vállalat sikerének kulcsa. – jegyezte meg Buga Bernadett a Diehl Aviation HR vezetője.

A technológiai cégek ma már nem csak informatikusokból és mérnökökből állnak. Az EPAM is ilyen cég, hiszen üzleti problémákra adunk digitális alapú megoldásokat. Így nagy örömmel vettük a Debreceni BSC Kerekasztal kezdeményezésére született közös megállapodást a Debreceni Egyetemmel, hiszen ezáltal nem csak az informatikai szakokon tanulókat tudjuk megszólítani, hanem más területen lévő diákokat is. – tette hozzá az EPAM ügyvezetője, Vinkó Bence.

A Flowserve ügyvezető igazgatója Kovács Tamás azt is elmondta, hogy ezek a cégek a jövő szolgáltatóközpontját építik, és ez csak erős és megbízható partnerekkel sikerülhet, az Egyetemnek pedig kulcsszerepe van ebben.

Az eseményen Hosszu Róbert, az  NI ügyvezetője kiemelte, hogy a mai napon megszületett megállapodás keretében további sikeres együttműködések jöhetnek létre a Felek között és a tagok még magasabb színvonalon tudnak majd együtt dolgozni a Debreceni Egyetemmel, a helyi középiskolákkal és a várossal, hogy sokoldalú, gyakorlati tudásmegosztást, karrier tanácsokat, oktatási programokat nyújtsanak a jövőben is.

A Transcosmos vállalatát Szakács Szabolcs képviselte. A debreceni egység vezetője megerősítette, hogy az együttműködés kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy elérjünk olyan diákokat is, akik végzettségéhez vagy tanulmányaihoz közel állhat a BSC szektor, viszont még csak ismerkednek vele.

A jövőt építeni annyit jelent mint a tudást építeni, és ez az együttműködés ezt a célt fogja továbbra is szolgálni. Ezért is ilyen kiemelkedő fontosságú, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen új szintre emeljük a BSC szektor és az oktatás kapcsolatát. A versenyszféra a Debrecen BSC Kerekasztalon belül új értelmet nyert, és a vállalatok egységben dolgoznak azon, hogy ez a szektor elismertebb, sikeresebb legyen a jövő fiataljai körében is. – zárta a köszöntéseket a UCC vezérigazgatója, Szmolinka Zsolt.

Vezetett a DEAC de a végén csak döntetlen lett

Nyíltan beszélt róla Elon Musk, hogy Asperger-szindrómával él

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek