Egyetem Tér
2021-03-11

Agyald agyon magad!

Idén is csatlakozik a Debreceni Egyetem az Agykutatás hete című országos programsorozathoz. Az érdeklődők ennek keretében agykutatók munkájával, eredményeivel ismerkedhetnek meg, a korábbi évekkel ellentétben ezúttal a virtuális térben.

Az emberi agy felépítése, működése sok szempontból a mai napig rejtély. A március 16-a és 21-e között sorra kerülő idei Agykutatás hetében debreceni, budapesti, szegedi és pécsi agykutatók érdekes, ingyenes előadásokon igyekeznek megosztani ezzel kapcsolatos ismereteiket, felfedezéseiket. A szervezők elsősorban középiskolások érdeklődésére számítanak.

A Debreceni Egyetem (DE) részéről az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete vállalta magára a szervezői feladatokat. Az itteni programoknak Agyald agyon magad címet adtak. A debreceni előadói gárdában helyet kaptak az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet munkatársai mellett az Élettani Intézet, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, a Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika, valamint az Idegsebészeti Klinika szakértői is.

A március 16-án, délután kettőkor kezdődő előadásokon szó lesz egyebek mellett arról, hogy miért szédülünk, hogyan „lát” az agyunk, és miként tudja meg, hogy hozzáértünk a forró vasalóhoz. Arra is fény derül, mire jók a mai modern képalkotó eljárások, és milyen jelentősebb idegsebészeti felfedezések történtek az utóbbi időben. A „bátrabbak” 17-én virtuális bonctermi bemutatón is részt vehetnek, ahol az emberi agy felépítéséről is szó esik.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta: Magyarországon az idegtudományi kutatások sok évtizedes, nagyon sikeres múltra tekintenek vissza. A debreceni neurobiológia iskola mindig is meghatározó eleme volt a magyar kutató közösségnek, nemzetközileg kiemelkedő eredményeivel méltán szerzett széleskörű ismertséget és elismerést.

– Bár a kutatási eredményeket elsősorban nemzetközi szaklapokban publikáljuk, nem szabad elhanyagolnunk azt a lehetőséget sem, hogy a szélesebb közvélemény számára is lehetőséget biztosítsunk ezek megismerésére közérthető programok segítségével – jelentette ki Mátyus László.

Azok, akik követni szeretnék az Agykutatás hete rendezvénysorozat a Debreceni Egyetemhez köthető előadásait, az alábbi linken kaphatnak bővebb információt.

 

 

 

hirek.unideb.hu

Adomány a Gyermekklinikának

Online szakkörök az Informatikai Karon

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek