Egyetem Tér
2021-03-10

Innovatív metszési módszert mutattak be Mádon

A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia szervezésében elméleti és gyakorlati kurzust rendezett a Simonit & Sirch olasz tanácsadó cég a szőlő metszésének új, innovatív megközelítése különböző művelésmódokban címmel. Az előadás helyszíne a Mádi Bor Akadémia oktató központja volt a Borsay kastélyban, míg a terepi gyakorlatoknak a Disznókő borászat, a Zsirai, a Szepsy, valamint a Sauska pincészet szőlőültetvényei adtak helyet Mádon.

A három napos szőlő metszés kurzust a közelmúltban tartották. A téma világhírű szakértője az olasz Simonit & Sirch szaktanácsadó cég, amely Olaszországon kívül ma már jelen van a világ számos nagy borvidékén, úgymint Franciaországban Burgundiában, Bordeauxban, Champagne-ban a pezsgő hazájában. Európában még Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Ausztriában is tartanak kurzusokat. De ugyanígy jelen vannak az Új-Világban, Dél -Amerikában, Chilében, Argentínában, Dél Afrikában, Ausztráliában, Kaliforniában a Napa völgyben és Sonoma vidékén.

Ez a metszési metódus Észak-Olaszországban született, Fruli-Venezia -Guilia tartományhoz tartozó Collio városához tartozó szőlőtermő vidéken, ahol két szőlész szakember Marco Simonit és Pierpaolo Sirch 20 év tapasztalatával dolgozta ki ezt az innovatív metszési módszert.

A Simonit & Sirch egy olyan új megközelítést oktat a hallgatóságnak, szőlészeknek, borászoknak, amely a szőlő természetes habitusából kiindulva legkisebb beavatkozással, a legkisebb vágásfelületekkel igyekszik kialakítani a fás részeket, a törzseket, karokat, a termőalapokat.

A metszéssel úgy irányítják a növény vegetatív növekedését, hogy az egy erősebb, hosszabb élettartamú tőkét eredményezzen, amelyek képes magasabb minőségű gyümölcs létrehozására, miáltal magasabb minőségű borok születnek. A módszer jelentősen javítja a tőkék egészségi állapotát, amelyek így képesek a klíma változás jelentette kihívásokra is megfelelően reagálni.

A szaktanácsadó team egyetlen nem olasz tagja, egy magyar szakember Fendrik Zsóka tartotta a gyakorlati kurzust. Mesterien bánik a metszőollóval, bámulatosan ismeri föl a növényekben rejlő lehetőségeket.  A világ egyébként úgy ismeri őket, mint Wine Master Prunners, azaz ők mind mesterei a szőlőmetszésnek.

Zsóka irányítása alá tartozik Magyarországon kívül Ausztria, valamint a déli féltekén Dél-Afrikában is vezényel kurzusosokat, oktat szőlészeti szakembereket, felügyel borászatok teljes metszési idényét a tél folyamán.

A mostani kurzussal még nincs vége a módszer teljes megismerésének, hisz májusban az új módszerrel metszett állományokban a hajtásválogatás Simonitos módszerét is megtanulják a kurzus résztvevő szőlészei.

A szervezők szeretnék ősszel tovább folytatni a hasonló workshopok szervezését annak érdekében, hogy javuljon a Tokaji ültevények egészségi állapota és ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy továbbra is kiváló borok szülessenek Mádon és Tokajban.

Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd

Évet értékeltek a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnál

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek