Egyetem Tér
2021-02-19

Új atmoszféra az egyetemi színháznál

Inspiráló külső térrel gazdagodik a Debreceni Egyetem zenés színháza, az oDEon. A Böszörményi úti épületben egy olyan műhelyt is kialakítottak, ami fontos részévé válhat a közösségi életnek. Az új művészeti központban tanulhat, alkothat a színjátszók következő generációja.

A Debreceni Egyetem és a ZeneTheatrum együttműködésének eredményeként 2019 őszén nyitotta meg kapuit Odeon-ZeneTheatrum néven a DE zenés színháza. A járványhelyzet miatt ugyan ősszel kényszerpihenőre vonult a társulat, de az élet nem állt meg náluk. Az oDEonban már a pandémia utáni visszatérésre készülnek, közben pedig olyan infrastrukturális változások történtek, melyek jelentős pluszt adhatnak a színjátszóknak és a közönségnek egyaránt.

A leglátványosabb elem a Böszörményi úti campuson található színházépület előtti tér átalakítása. Az egyetemi fejlesztés során kicserélték a burkolatot, padokat és korszerű világítást helyeztek el. Új növényeket ültetnek, és hangulatos parkot alakítanak ki. Az akadálymentesített bejárat fölött világító feliraton olvasható a színház neve, valamint egy üvegtetőt is építettek oda, ami védi a közönséget az esőtől.

Végh Veronika, az oDEon vezetője szerint az épület előtti felújított téren különleges atmoszférával találkozhatnak a látogatók.

Nagyon fontos, hogy egy teátrum előtt ilyen közösségi tér legyen, ahol összefuthatnak az emberek, a közönség hangolódhat az aktuális darabra. Itt mindig történik majd valami. Apró performanszokkal, kulturális piknikekkel, művészfesztiválokkal szeretnénk megtölteni a teret. 

Az épületben egy belső műhelyt is kialakítottak, ahol a színház iránt érdeklődő magyar és külföldi egyetemisták a későbbiekben tanulhatnak, tervezhetnek, vitázhatnak, készülhetnek, miközben együtt gondolkodva alkothatnak valami egyedit.

Mindig kis helyeken születnek a legnagyobb gondolatok, minden újdonság létrejöttéhez egy inspiráló közeg kell. Erre a célra egy eddig használaton kívüli helyiséget alakítottunk át. Egy olyan egyetemistákból álló társulatot szeretnénk létrehozni, ami hosszú távon meghatározó lehet a színházi világban. Ebben a műhelyben olyan beszélgetések folyhatnak, amikből aztán előadások születhetnek, az egyetemisták szabadjára engedhetik a kreativitásukat. Ehhez szeretnénk nekik helyszínt, támogató hátteret kínálni és átadni nekik a tudásunkat – fogalmazott Végh Veronika.

Az Odeon-ZeneTheatrum már az újranyitásra készül: hagyományosan a Nézőművészeti Kft. révén – soraiban Mucsi Zoltánnal – egy Tarantino-átirattal kezdik majd az évadot, valamint folyamatosan a Grincs nagyszabású feldolgozásával foglalkoznak. A hatvanfős produkcióban a gyerekszínészek, a jelentkező egyetemisták mellett a Debreceni Polgárock társulata is részt vesz.

Lezárnak egy megállóhelyet a Létai úton

Túlsúlyos jármű vezetőjével szemben intézkedtek a rendőrök

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek