Egyetem Tér
2021-02-19

Országosan egyedülálló képzés a Debreceni Egyetemen

Az óvodások mozgásfejlesztése az egyik cél.

Országosan egyedülálló sportalapozó képzést idít a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A kar az Ovi-Sport Alapítvánnyal együttműködve indítja el a mozgásfejlesztő óvodapedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakot. A megállapodás részeként a kar olyan oktatási programot dolgoz ki, amiben nagyobb hangsúlyt kap a mozgás fejlesztések az óvodásoknál. A program alapvető részeként a kar területén az óvodapedagógusok képzését segítő Ovi-Sport Pálya épülhet. A továbbképzési szak alapítását már bejegyezte az oktatási hivatal. A két éven át tartó képzésre három éves óvodapedagógus tapasztalattal lehet jelentkezni.

- Egy országosan egyedülálló képzés elindításáról állapodtunk meg. A szakmai tartalmat és a tárgyi feltételeket tekintve egyaránt különleges képzésről van szó, jelentőséget az adja, hogy a mozgás fejlesztése a pedagógus képzésben nagy hangsúlyt kell kapjon. A szakemberek innovatív tudáshoz juthatnak, biológiai, anatómiai, egészségügyi, valamint mozgásfejlesztési módszertani ismereteket szerezhetnek. Az egyetemen nagyon komoly sporttudományi kutatások, sporttal kapcsolatos fejlesztések történtek, ezekhez is illeszkedik a képzés – mondta el a megállapodás kapcsán Gortka-Rákó Erzsébet, a kar dékánja.

- Számos ponton kapcsolódik Debrecenhez a program, hiszen az alapítvány létrehozója, Buzánszky Jenő a DE utazónagykövete volt, itt rendezik meg a Buzánszky Kupát is, és az egyetem területén az országban elsőként állítottak egészalakos szobrot a legendás labdarúgónak. A Debreceni Egyetemmel közösen Buzánszky-ösztöndíj programot is indítunk azért, hogy minél több óvodapedagógus vehessen részt a képzésben, ami után egyetemi diplomát kaphatnak a szakemberek. Az egyetem nyitott volt a programra, hiszen a gyakorlóóvodáiban már saját forrásból épített pályákat. Azzal lesz teljes a program, hogy a karon is létesülhet egy ilyen. A hatszor tizenkét méteres műfüves pályán a pedagógusok kipróbálhatják, használhatják azokat az eszközöket, amik révén fejleszthetik a gyerekek mozgáskultúráját – hangsúlyozta Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke.

A szak a tervek szerint már idén szeptemberben, de legkésőbb jövőre elindulhat.

Fotó: unideb.hu

Halálraverte élettársát egy nagykereki férfi, 8 év börtönbüntetést kaphat érte

Zárul az alapszakasz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek