Egyetem Tér
2020-12-04

Minőségi képzés, hasznos tudás

Jó elhelyezkedési lehetőségeket, magas szintű gyakorlati ismeretszerzést, kiváló hallgatói közösségi életet, önálló gondolkodásra és problémamegoldásra nevelést kínál képzésein a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara.

Idén is folyamatosan népszerű képzéseit kínálja a kar, így a következő felvételi időszakban az ápolás és betegellátás alapszakon dietetikus, gyógytornász, az egészségügyi gondozás és prevenció alapszakon pedig népegészségügyi ellenőr szakirányok közül választhatnak a leendő hallgatók. A szakok nagyon jó bemenetet képeznek egyebek mellett a kiemelkedően népszerű egészségügyi menedzser mesterszakra és a doktori képzésekre.

A népegészségügyi mesterképzési szakon az egyik legkeresettebb specializáció az egészségfejlesztési terület, és évről évre egyre többen jelentkeznek a dietetikus, a gyógytornász, valamint a népegészségügyi ellenőr szakirányokra is. Zsuga Judit, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja elmondta, hogy a tavalyi évhez képest idén kétszázzal több hallgató választotta az NK képzéseit, de az elmúlt két évhez képest is folyamatos a növekedés.

A 2021/22-es tanévben újdonságként a Szolnok Campuson is indít képzéseket a kar, mely a Debrecenben már sikeresnek számító szakirányokat kínálja az oda felvételizőknek. Ehhez folyamatosan alakítják a szükséges humánerőforrást és a szakmaspecifikus infrastruktúrát. A jelentkezőket nappali tagozaton gyógytornász és dietetikus szakirányokra várják, de a tervek szerint meghirdetik az egészségügyi menedzser mesterszakot, a leendő népegészségügyi ellenőröket pedig levelezőmunkarendben képzi majd Szolnokon a Népegészségügyi Kar. Zsuga Judit megjegyezte: a jelentkezők száma határozza meg azt, hogy mely képzési formák indulhatnak majd el az új tanévben.

A karon az egészségügyi alapképzésékben négy évet töltenek el a hallgatók, az utolsó félévben már a szakmájukban szerezhetnek hasznos tapasztalatokat, ismereteket. Ebben az időszakban kórházban, betegágy mellett teljesítenek szolgálatot.

- Kifejezett törekvés a részünkről, hogy az első másfél évben az emberi test működéséről olyan elméleti alapot adjunk a fiataloknak, ami után tovább építhetik a klinikai és a különféle szakirányú ismereteiket. A gyakorlatorientáltság központi eleme a képzéseknek, az a cél, hogy mind az elméleti, mind pedig a klinikai szakirányú tantárgyak oktatása során a hallgatóink minél többet legyenek éles szituációkban, vagy az azokat szimuláló helyzetekben. Problémamegoldásra tanítjuk őket annak érdekében, hogy a saját kompetenciájukon belül önálló döntéseket tudjanak hozni – fogalmazott a kari vezető.

Hozzátette: a Népegészségügyi Kar szervesen illeszkedik az egyetem szövetébe, a hallgatói élet minden szegmense elérhető, élénk a hallgatói önkormányzatiság.

 

Az NK szinte minden képzése kiváló karrierlehetőséget is kínál, hiszen a karon hiányszakmákat oktatnak, a magasan képzett szakemberekre nagy szükség van a munkaerőpiacon.

- A fekvő- és járóbeteg ellátó intézmények működését meghatározó szakmai feltételek megfogalmazzák azt, hány dietetikusra van szükség, sok helyen nem tudják ezt a létszámot sem biztosítani, így tárt karokkal várják a frissen végzett hallgatókat. Erről a szakirányról most bocsátjuk ki a munka világába az első évfolyamot, várjuk a visszajelzéseket. Elmondhatjuk ugyanakkor, hogy a gyógytornász hallgatókról nagyon pozitív szakmai véleményeket kapunk, ami igazolja az elméleti és a gyakorlati képzés magas színvonalát – hangsúlyozta a dékán.

Zsuga Judit kiemelte azt is, hogy a gyógytornászok a betegek mozgatása révén fizikai munkát is végeznek, így szerinte az válassza elsősorban ezt a területet, aki szeret mozogni. Mindemellett fontosnak tartja, hogy a leendő hallgatóban legyen eredendő kíváncsiság az emberi test iránt, önállóan tudjon információkat összegezni, feldolgozni. Mint mondta, a betegek ellátása nem magányos feladat, együtt kell működni az orvosokkal, nővérekkel, szakdolgozókkal, így nélkülözhetetlen a jó kommunikációs készség, valamint az empátia, hiszen megfelelően kell kezelni bizonyos családi helyzeteket is. A kar azokat várja, akik keresik a kihívásokat és szeretnek gondolkodni.

 

Forrás/kép: hirek.unideb.hu

Újabb rangadó előtt a DEAC

Elhunyt Lampé László

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek