Egyetem Tér
2020-12-02

TTK: korszerű tudás, piacképes diploma

Magas szintű természettudományi, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó mérnöki képzésekkel és népszerű tanárszakokkal várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara.

- A kutatás-fejlesztés és innováció regionális központjaként a TTK elkötelezett a minőségi szakemberképzés iránt. 1949-es alapítása óta a karon hagyományosan oktatjuk és műveljük a természettudomány minden ágát, és a tanári hivatásra is felkészítjük az érdeklődőket. A minőségi tudást nemzetközi kutatócsoportjaink garantálják, ahol külföldi tapasztalatokkal rendelkező elismert professzorok irányítása mellett hallgatóink is bekapcsolódnak a kutató-fejlesztő munkába – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar dékánja. A TTK tíz alapképzést kínál a jövő szakembereinek: biológia, biomérnök, fizika, földrajz, földtudomány, kémia, környezettan, matematika, vegyészmérnök és villamosmérnök.

A kari vezető a természettudományok és a kapcsolódó alapkutatások fontosságáról szólva kiemelte a koronavírus okozta járványhelyzet jelentőségét, amely rámutat, hogy milyen fontos, hogy megismerjük a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, gombák működését, vagy éppen az ember környezetében élő állatvilág sajátosságait.

- Nagy szükség van a magas szintű tudással rendelkező kutatókra – biológusokra, fizikusokra, földtudományi szakemberekre, matematikusokra, vegyészekre – mert egy ilyen helyzetben ők tudnak megfelelő választ adni a felmerülő kérdésekre: milyen biológiai folyamatok állnak a vírusok fertőzése mögött, zárt térben milyen fizikai törvényszerűség befolyásolják a kórokozó terjedését, milyen ütemben növekedhet a megbetegedések száma – sorolta Kun Ferenc.

Ez az erős természettudományi tudásbázis teremtette meg az alapot a kar mérnökszakjainak elindítására, amely a régió szakemberigényeinek kielégítését is szolgálja. Az immár több évtizede folyamatosan fejlődő mérnökszakokon a közelmúltban elindult a duális képzés, amely azóta is töretlen sikerrel működik.

- A megfelelő szakmai képzés biztosítására kiterjedt kapcsolati hálót építettünk ki a régió meghatározó iparvállalataival. Ennek a kapcsolatrendszernek a bázisát a cégeknél működő kihelyezett tanszékeink jelentik, amelyeken keresztül vállalati szakembereket is bevonunk hallgatóink képzésébe. Ugyancsak a térségbe települő járműipari vállalatok indukálták az olyan kutatások beindítását, mint az akkumulátor- és tüzelőanyagcella-fejlesztés, amelyhez egy speciális tesztpadot is alkalmazni fogunk a rövidesen felépülő járműipari kutatóközpontban. Ezeknek az anyagtudományi alapkutatásoknak az eredményeit pedig az alkalmazott, a gyártáshoz kapcsolódó ipari kutatásokba fogjuk integrálni – tájékoztatott a kari vezető.

 

Nemcsak mérnökök és természettudományi szakemberek számíthatnak megfelelő állásra, a TTK alapvető feladatának számító tanárképzés is biztos karriert jelent a fiatalok számára. Népszerűek a klasszikusnak számító kémia-biológia, matematika-fizika szakpárok de sokan választják a természettudomány-testnevelés szakpárok valamelyikét is: a biológia, földrajz, és a matematika a legnépszerűbb, de egyre nagyobb az érdeklődés a nyelvszakok iránt is, melyeket a kéttannyelvű középiskola térnyerése miatt gyakran párosítanak valamelyik természettudományi tárggyal.

A legkorszerűbb természettudományos képzéshez megfelelő infrastruktúrára is szükség van: a legmodernebb műszerekkel felszerelt anyagtudományi labor várja a hallgatókat, az elmúlt években újultak meg a villamosmérnöki képzésnek otthont adó Fizikai Intézet laboratóriumai, idén a biotechnológia szakokhoz kapcsolódó laborokat korszerűsítette a Richter Gedeon Nyrt. több mint 200 millió forint értékű műszeradománya révén. Jövőre pedig megkezdődik a Kémiai épület felújítása.

 

- A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának célja, hogy hallgatóink értékes tudással felvértezve, versenyképes diplomával a kezükben lépjenek ki a munkaerőpiacra. A kutató-fejlesztő műhelyeinkben elsajátított tudós kíváncsiság, a nyitott, kreatív, innovatív gondolkodás olyan útravalót ad, amelyből egy életen át meríthetnek a nálunk végzettek – foglalta össze a TTK filozófiáját Kun Ferenc dékán.

 

Forrás/ kép: hirek.unideb.hu

Újabb 165 ember hunyt el koronavírusban

Adventi gyertyagyújtás a közösségi térben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek