Egyetem Tér
2020-11-16

Lilába borul a Debreceni Egyetem a koraszülöttek világnapján

Minden év november 17-én, a koraszülöttek világnapján lila megvilágítást kap a világ számos ikonikus épülete és helyszíne, így például az Empire State Building, a Niagara-vízsés vagy a müncheni Olimpiatorony. Ezzel szimbolizálva a reményt, a kitartást és a bizakodást.

Idén a Debreceni Egyetem és a DE Klinikai Központ főépülete is csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel hívva fel a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neonatalis Intenzív Centruma kiemelkedő szerepet játszik a magyarországi koraszülött ellátásban, illetve országos szinten is úttörő szerepe van a baba- és családbarát ellátásban. 

A Melletted a helyem Egyesület összefogja a koraszüléssel, koraszülöttséggel foglalkozó orvosok, az egészségügyi szakszemélyzet, a döntéshozók, a civil szervezetek és a koraszülött gyermekek szüleit képviselő különböző szervezetek munkáját. Korábban is volt már együttműködés az Egyesület és a Debreceni Egyetem között, hiszen a DE BTK Fordító MA szakos hallgatói az Egyesület irányítása alatt részt vettek az európai szülőszervezet (EFCNI- Európai Alapítvány az Újszülött Gyerekek Ellátásáért) által a COVID járvány kapcsán összeállított kérdésgyűjtemény, illetve a témával kapcsolatos globális felmérés magyar nyelvű fordításának elkészítésében.

Nádor Csaba, a Melletted a helyem Egyesület elnöke közölte, a szervezet aktívan támogatja az EFCNI kezdeményezte „Zéró szeparáció” kampányt. 

- A COVID19 világjárvány alatt még erőteljesebben hirdetjük, hogy az újszülötteknek és a koraszülötteknek születésüktől az édesanyjuk mellett kell lenniük. Minden ellátó hely alakítson ki egy olyan osztályos protokollt, ami ezt maximálisan támogatja. A szükséges járványügyi óvintézkedéseket természetesen be kell tartani, ebből kiemelendő a helyes maszkhasználat – mondta. 

Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője, az egyesület tagja úgy véli, a COVID-19 járvány miatt kórházba került családtagok kapcsán nagyon sokan megtapasztalhatják, hogy milyen érzés, ha nem lehetnek együtt szeretteikkel a bajban.

- Az anya-gyermek kapcsolat talán a legszorosabb viszony és erős egymásrautaltságot jelent. Az anya jelenléte, illata, hangja, érintése az egyetlen biztos tájékozódási pont egy újszülött számára. Nem létezhetnek egymás nélkül, ők egyek és ezért bárhol vannak is, együtt kell legyenek – hangsúlyozta a szakember.

Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet megbízott vezetője, az Egyesült tagja úgy véli, minden évben fontos felhívni a figyelmet a koraszülött gyermekek és családjaik helyzetére, idén ez talán még az eddigieknél is fontosabb.

- A COVID járvány rengeteg kihívást jelent a kórházaknak, orvosoknak, nővéreknek és családoknak egyaránt. Kifejezetten fontos, hogy szülők, családok még ilyen nehéz helyzetben is megfelelő tájékoztatást kapjanak, és a biztonsági szabályok figyelembe vétele mellett a lehető leghamarabb bekapcsolódhassanak a gyermekeik ellátásába, hiszen a kutatási eredmények alapján ez óriási jelentőséggel bír későbbi életminőségük és fejlődésük szempontjából – tette hozzá.

A világnap alkalmából eszközadományt kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neonatalis Intenzív Centruma. Az intézmény számára koraszülött gyermekeiket nevelő édesanyák ajánlottak fel úgynevezett kenguru-székeket. Ezek fontos eszközei a háborítatlan anya-gyermek együttlétnek, a bőr-bőr kontaktus biztosításának és így a fejlődést támogató, anya-gyermek kötődést elősegítő koraszülött ellátásnak.

Magyarországon évente minden tízedik gyermek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal, így a koraszülöttség rengeteg családot érint. 

DE Sajtóiroda

Fotó: unideb.hu

Ingyen filmezhetünk

Teljes olimpiai tagságra pályázik a kick-box

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek