Egyetem Tér
2020-10-16

Egyedülálló agrár együtműködés

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem hallgatóival kötött megállapodást a MAGOSZ Hajdú-Bihar megyei ifjú gazda tagozata.

Új szemlélet és gyakorlati tapasztalatcsere a célja a Debreceni Egyetem MÉK Hallgatói Önkormányzata és a gazdaszervezet megállapodásának. A MAGOSZ Hajdú-Bihar megyei ifjú gazda tagozata elsőként a DE hallgatóit tömörítő testülettel írt alá ilyen együttműködést. A megállapodás értelmében a szervezetek kölcsönösen segítik egymást a fiatal gazdálkodók tájékoztatásában, pályázati fejlesztési lehetőségek kiaknázásában. Közös programokat szerveznek az Európai Unió agrárpolitikája, a hatályos szabályok ismertetésére és a magyar gazdálkodók EU-n belüli érdekérvényesítése és versenyképessége erősítésére. Példaértékű kezdeményezésnek nevezte a megállapodást Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Mint mondta, a hazai korszerű mezőgazdaságban az egyetemekről kikerülő fiatal agrármérnököknek szükségük van élő kapcsolatra a szakmai szervezettekkel. Ez a gyakorlati tapasztalatcsere nagyban javíthatja a gazdák versenyképességét a hazai és az európai piacon. Az együttműködést Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja is pozitívan értékelte. Szerinte a mezőgazdaság egyik legfontosabb tényezője a humántőke, amelynek legmagasabb szintű képzését a Debreceni Egyetem a piaci igényekhez kívánja igazítani. A jövő szakemberei új és hasznos gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak ennek a hallgatói kezdeményezésnek köszönhetően. 

Az ifjúsági szervezet, valamint a hallgatói testület vezetői hangsúlyozták, az együttműködés legfontosabb célja, hogy a magyar gazdák átadják gyakorlati tapasztalataikat a fiatalságnak, míg ők új szemléletet, illetve fejlődést vihetnek a gazdálkodók munkájába, ami mindkét oldal szakmai előrehaladást nagyban segíti.

Reflektorfényben az egyetemi dolgozók

Az ősz nem a depresszió időszaka.

Szabó Ivett

Szerző
Hasonló cikkek