Egyetem Tér
2020-07-30

Slágeres dalt írtak a DEAC-nak

Különleges hangulatú dal készült a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési Központjában. A ZK egykori hallgatója által írt modern, lelkesítő szerzemény megszületése minden DEAC-drukker és sportoló számára hiánypótló mérföldkő lehet.

Az ország egyik legsikeresebb egyetemi klubja, a DEAC tavaly ünnepelte alapításának századik jubileumát. A klub 23 szakosztálya közül nem kevesebb mint hét élvonalbeli szakosztállyal büszkélkedhet, néhány héttel ezelőtt pedig az is eldőlt, hogy története során először szerepelhet egycsoportos másodosztályú bajnokságban a DEAC labdarúgó csapata. Ez, és az elmúlt évek sportsikerei indokolták a DEAC-dal elkészültét. A korszerű, dallamvilágát, stílusát és hangszerelését tekintve frissnek számító Csak a DEAC! című alkotás a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési Központjában nyerte el végleges formáját.

A dalt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egykori hallgatója, jelenlegi doktorandusza, Radócz Miklós írta, az ő nevéhez fűződik a szerzemény szövege is. Mint mondta, elsősorban sportrajongóként, szurkolóként közelített a feladathoz.
 

- Nem volt egyszerű, mivel én nem a könnyűzenei világban mozgok, klasszikus zenei képesítést szereztem a Zeneművészeti Karon. A sport szeretetével felvértezve merítettem több csapat hasonló zenei kínálatából, ezekből kiindulva valamilyen magasztosabb hangvételű alkotást képzeltem el a DEAC-nak is. Eredetileg klasszikus, akusztikus hangszerekre írtam a dalt, ezt a hanganyagot hangszereltük át később egy könnyedebb, poposabb stílusra Varga Antal szervezésében és Czirják Zoltán vezetésével, de az üzenete megmaradt. Érdekesség, hogy rézfúvós hangszerek is hallhatók benne, ezeket a részeket a Debreceni Egyetem hallgatói játszották fel – mondta a szerző. 
 

Radócz Miklós szerint a közönség és a sportolók is magukénak érezhetik a szerzeményt, hiszen lelkesít, buzdít és motivál. Az volt a célja, hogy egyszerűen befogadható, dallamos legyen a végeredmény.
 

- Ha elképzelem, hogy egy ilyen lelkesítő dallamra lehet kivonulni a pályára, mindegy milyen sportról van szó, az alapvetően motiváló. Remélem, hogy a klub magáévá tudja tenni a dallamot, noha ez még újdonságnak számít, de lehet, hogy néhány év múlva a sportolók is sajátjuknak érezhetik és lelkesíteni fogja őket. Igyekeztem úgy összerakni, hogy a meccseken is lehessen majd énekelni.  Rengeteg sportolója és szakosztálya van a DEAC-nak, éppen ezért nem akartam olyan szóképeket használni, amik utalhatnak egy-egy konkrét sportágra. Fontos, hogy az egyetem meg van említve, hiszen a DEAC szervesen kötődik az intézményhez – tette hozzá.
 

A DEAC-dal már a nagyközönség előtt is bemutatkozott, a különleges hangulatú szerzeményt a Campus Rádióban lehetett először hallani július 29-én, szerdán délután.

A dal az alábbi linken is meghallgatható:

https://soundcloud.com/de-atletikai-club/deac-dal

Zeneszerző:     Radócz Miklós
Billentyű,hangszerelés:    Czirják Zoltán
Gitár:          Király István
Fúvósok:    Kóczon Kornél - trombita (ZK), Soltész Dániel - harsona (IK), Molnár Márton - tuba (ZK)
Ének:         Kovács Tamás
Vokálok:     Kovács Tamás, Ferenczi Tibor, Varga Antal
Producer:   Varga Antal

Júliatelepi fejlesztés

Pótfelvételin is van lehetőség az ingyenes képzésre

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek