Egyetem Tér
2020-07-10

Új dékán a Műszaki Kar élén

A távoktatás tapasztalatainak kamatoztatását, új szakok indítását, az ipari kapcsolatok kiszélesítését, új épületszárny építését tervezi a Műszaki Kar új vezetője. Husi Géza – aki eddig oktatási dékánhelyettesként vett részt a kar munkájában – május 1-től három éven át tölti be a dékáni posztot.

Nehéz időszakban, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, nem sokkal a távoktatás beindítása után vette át a dékáni feladatokat Husi Géza, aki 12 éve már, hogy részt vesz a kar vezetésében.

Egy évtizede még csupán BSc-képzésekkel rendelkező kart vettünk át az előző vezetéstől, azóta ez a szám 6-ról 9-re emelkedett, és azt is sikerült elérni, hogy gyakorlatilag valamennyi tématerületen be tudtuk indítani az MSc-képzést is, illetve – ahol erre nemzetközi igény mutatkozott – az angol nyelvű szakokat is. Ez pedig óriási fejlődést jelentett a kar oktatási tevékenységét tekintve. A hallgatói létszám növekedésével egy új szárnyat építtettünk, az oktatói gárdában pedig jelentősen növekedett a doktori fokozattal rendelkezők és a habilitáltak száma. Nyitottunk az iparvállalatok felé, és jó kapcsolatot ápolunk azokkal a cégekkel, amelyek Debrecenben működnek, ennek is köszönhetően több olyan specializációnk van, amely egy-egy iparvállalatnak képez szakembereket. Több mint 10 éve töretlen a Műszaki Kar fejlődése, és fontos feladat, hogy ez így folytatódjon a jövőben is – összegezte az elmúlt évek eredményeit Husi Géza.

Két héttel a dékáni teendők megkezdése előtt indult be a koronavírus helyzet miatti távoktatás a karon, így adott volt az első feladat: folytatni a félév munkáját, lezárni a szorgalmi- és vizsgaidőszakot.

Többé-kevésbé sikeres volt a szorgalmi- és vizsgaidőszak lezárására, a hallgatói visszajelző felületre érkező levelekből szerzett tapasztalatokat hasznosítani tudják a jövőben is, hiszen a Műszaki Karon 600 külföldi hallgató tanul, akik esetleg hazamentek, emellett felvettek újabb 310 jelentkezőt, ezért készülni kell arra is, hogy szeptembertől távoktatásban is kell oktatni azokat, akik felvételt nyertek ugyan, de különböző okok, korlátozások miatt nem tudnak eljutni Debrecenbe. 

Husi Géza a dékáni ciklus feladatai között elsőként az új épületszárny megvalósítását említette, amelynek tervezését már megkezdték az Építész Tanszék oktatói.

A város ipari kapcsolatai is folyamatosan bővülnek, ami azt jelenti, hogy szükség lesz a szakképzett mérnökutánpótlásra. Szeptemberben indul a járműipari, 2021 szeptemberében pedig a légi járművekkel kapcsolatos képzés. Ehhez a tanári karnak is fejlődnie, bővülnie kell, hiszen fontos a gyakorlatorientált képzés, ami nélkül nem adható át az alkalmazásképes tudás.

A Műszaki Kar abban a kivételes, mondhatni szerencsés helyzetben van, hogy oktatóinak 80 %-a nem az iskolapadból lépett a katedrára, hanem iparvállalatoktól érkezett, így rendelkezésre áll a megfelelő szakmai gyakorlat, ami biztosíték arra, hogy – ismerve a vállalatok igényeit – eleget tudunk tenni az elvárásoknak. – emelte ki Husi Géza.

Karitatív falfestés

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a balesetet okozó debreceni villamosvezető

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek