Egyetem Tér
2020-07-02

Debreceni Egyetem: nyári tábor a jövő kutatóinak

Augusztusban tartja tudományos táborát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A középiskolások egy hét alatt megismerhetik a kar hat intézetének képzési és kutatási kínálatát, illetve betekintést nyerhetnek a kutatók mindennapi munkájába.

Egyensúlyvizsgálat és mozgásreprodukció, a kriptográfia története, a Sebes-Körös halközösségének vizsgálata, vízminták toxikológiai elemzése, légifénykép-alapú domborzatmodellezés és annak felhasználási területei drónnal készült felvételek alapján, megújuló energiaforrások, színes ásványvilág, mézminták elemanalitikai vizsgálata atmoszférikus roncsolással – számos izgalmas téma közül választhatnak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári táborában a diákok.


A kutatási projektek mellett a kar hat intézete (Biológiai és Ökológiai Intézet, Biotechnológiai Intézet, Fizikai Intézet, Földtudományi Intézet, Kémiai Intézet, Matematikai Intézet) is bemutatkozik augusztus 24-e és augusztus 29-e között az egyetem sportkollégiumában. Délutánonként tematikus előadásokkal, kísérletekkel, vetélkedőkkel és más színes programokkal várják a középiskolásokat.


A természettudományok iránt érdeklődő fiatalok számára nagyon hasznos a tábor. Átfogó képet kapnak egy-egy tudományterületről, és megismerhetik annak gyakorlati oldalát, a területen dolgozó kutatók napi munkáját. Ez egy különleges lehetőség a diákoknak, hiszen más rendezvényeken, vagy a mindennapokban nincs alkalom rá, hogy ilyen mélyen bepillanthassanak jövőbeni pályájuk kulisszái mögé – hangsúlyozta a tábor szerepét Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

A kari vezető hozzátette: tapasztalataik szerint a táborozók közül egyre többen választják a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karát továbbtanulásuk helyszínéül, a kisebb létszámú szakoknál – például matematika, fizika – a sikerrel felvételizők harmada kerül ki a tábor résztvevői közül.


A TTK Nyári Táborába július 31-ig lehet jelentkezni a regisztrációs űrlap kitöltésével és a motivációs levél beküldésével – a regisztráció során az érdeklődési kört (biológia, fizika, földrajz, kémia vagy matematika) is be kell jelölni.

Bővebb információ a TTK Nyári Tábor weboldalán.

A Debreceni Egyetem Szenátusa: új kari vezetők és büdzsé

Aranyat találtak Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek