Egyetem Tér
2020-06-15

Tanulmánykötet a zenepedagógiáról a Debreceni Egyetemtől

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenhét oktatója, kiválósága vállalkozott arra, hogy papíron is megörökíti az elmúlt évtizedek során a zenepedagógiával kapcsolatban összegyűlt elméleti és gyakorlati tapasztalatokat. A tanulmánykötet részletesen bemutatja a zenei élményhez vezető utat.

„Zenepedagógiai Kutatások - a zeneoktatás megújuló módszertana” címmel új tanulmánykötetet jelentetett meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Az ötszáz oldalas kiadvány elkészítését az indokolta, hogy eddig csak kevés írás született a témában, így a benne lévő zenelméleti témájú, zenepedagógiai tanulmányok miatt hiánypótlónak tekinthető. A könyv másik különlegessége, hogy egy hangszermetodikai fejezet is helyet kapott benne. Váradi Judit, a Zeneművészeti Kar docense, a kötet szerkesztője szerint jóllehet, tanítják a hangszermódszertant, erről mégis kevés a szakirodalom. A ZK oktatói összesen tizenhét tanulmányt írtak a kiadványba.

- A kötet szerzői egytől-egyig szakértői a témáknak a zenepedagógián belül. Az oktatási sokszínűséget mutatja, hogy zeneelmélet tanár, karnagy, ütőhangszeres pedagógus, orgonista, fagottművész, oboaművész is részt vett a munkában. A zenepedagógiának része, hogy egy-egy terület egy-egy személy nevéhez fűződik. Sikerült egymás mellé rakni azokat a tematikákat, amik eleve doktori munkák alapjai voltak, és új területek felé irányították a figyelmet – mondta a szerkesztő. 

Váradi Judit úgy véli, a zenész a munkájának inkább a gyakorlati részét hangsúlyozza, felvételek vannak, hangversenyeket, fellépéseket rendeznek, a tevékenységük nagy részét ez teszi ki, de emellett azzal is foglalkozni kellene, hogy az összegyűjtött tapasztalatok alapján hogyan lehet eljutni a zenei élményhez, a professzionális zenei műhöz. Az ehhez vezető utat is bemutatja a tanulmánykötet.

A zenepedagógiai tapasztalatokról szóló kiadvány két év alatt készült el, és hamarosan elektronikus formában is elérhető lesz.

Ötvenmilliós támogatással segít az E.ON csoport a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek