Egyetem Tér
2020-06-12

Új természetpedagógiai képzés a MÉK-en

Környezetünk megismertetése és megóvása, a szemléletformálás és a környezettudatosság a természetpedagógia célja. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hazánkban elsőként hirdette meg három féléves posztgraduális képzését.

Természeti értékeink felismerése, illetve megóvása az agrárképzés minden területén elengedhetetlen. A természetpedagógiai képzésünk célja, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik meglévő tudásuk átadásával a hagyományos, illetve az erdei iskolákban, állatkertekben, az általános és középiskolásokat a természeti környezetük megbecsülése felé terelik – mondta Juhász Lajos, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője.

A természetpedagógus képzés beindítása egy hosszú folyamat eredménye, amely a 2002-ben a természetvédelmi mérnök szak általunk történő alapításával és meghirdetésével kezdődött. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzetközi trendekhez hasonlóan fokozatosan nő a természetközeli táborok, erdei iskolák, tematikus zöld programok iránti érdeklődés hazánkban is.

A piaci igény növekedésével, nő a szakemberek iránt keresletet. Ez pedig fokozatosan felértékeli a képzés jelentőségét. A természetpedagógusok által szervezett programok nem a gyermekmegőrzést célozzák, hanem értékes tudásanyag átadására adnak lehetőséget a botanikus kertekben, erdei iskolai táborokban, állatkertek által szervezett zootáborokban. A DE MÉK természetpedagógia oktatási területe is kiszélesedhet. A Természettudományi Múzeum Debrecenbe helyezésével a múzeumpedagógia területének beemelésével tovább növelhetjük a képzés értékét – mondta Juhász Lajos.

Kedvezőbb lesz az elektronikus levélfeladás, a papíralapúnál

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek