Egyetem Tér
2020-06-03

Idén is kiosztották a Debreceni Egyetem Kiss Lajos-díját

Bárth János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa nyerte el a hazai személy- és helynévkutatókat kitüntető tudományos elismerést, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke által gondozott Kiss Lajos-díjat.

Kiss Lajos akadémikus, a 20. századi magyar nyelvtudomány kiemelkedő alakja volt. Az elismerés annak a 40 év alatti hazai vagy külföldi kutatónak ítélhető oda, akinek munkássága a magyar névtörténeti, személy- vagy helynévtörténeti kutatásokat jelentős új tudományos eredményekkel gyarapította.

Bárth János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai és Dialektológiai Tanszékének adjunktusának kutatói pályája a magyar nyelvészet több területét is érinti, ezek azonban szorosan összefüggenek egymással: írásai nagyrészt a névtan, elsősorban a helynévtan tudományterületébe illeszkednek, részben pedig a dialektológiához kapcsolódnak. Kutatásainak emellett meghatározó, karakteres jellemzője az erdélyi és a székelyföldi tematika.

A Kiss Lajos-díj ünnepélyes átadásának időpontja hagyományosan június 2-a, a névadó születésnapja. Az eseményen az oklevél átadását követően a díjazott előadás keretében ismerteti kutatási eredményeit. Bár ebben az évben a díjat odaítélte a kuratórium, de a jelenlegi, vírushelyzet miatt kialakult rendkívüli körülmények miatt az ünnepélyes díjátadó most elmarad, amelyet – a tervek szerint – ősszel rendeznek meg.

A BMW átvette és kifizette a leendő autógyár területét

Elhunyt Göncz Árpádné

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek