Debrecen
2023-05-23

Múzeumok Éjszakája 2023

A debreceni kiállítóhelyek idén is közösen, a programokat összehangolva készülnek a Múzeumok Éjszakájára. Az intézmények képviselői 2023. május 23-án, a MODEM-ben számoltak be programjaikról.

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott, a Múzeumok Éjszakája mindig a kiállításokról és az izgalmasabbnál izgalmasabb programokról szól, de a MODEM idén már nem az az intézmény, amely eddig részt vett az eseményen. Az alpolgármester Vizi Katalinnal, a MODEM ügyvezető igazgatójával közösen jelentette be, hogy az intézmény belépett a muzeális intézményi hálóba, gyűjteménye pedig ezentúl közgyűjtemény. 

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese arról szólt, hogy számukra a legfontosabb attrakció az új állandó kiállítás megnyitása az év legrövidebb éjszakáján. Mint mondta, A cívisek világa címet viselő tárlat arra keresi a választ, hogy kik is a cívisek, milyen mentalitás jellemezte őket, hogyan élték az életüket hosszú évszázadokon keresztül. A programokról szólva megemlítette, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a Déri téren, de egy láthatatlan kiállítással is készülnek, amelynek különlegessége, hogy vak tárlatvezetők fogják kalauzolni a vendégeket, a Medgyessy Múzeum udvarán, az Irodalom Házánál pedig a tűzugrást is kipróbálhatják az érdeklődők.  

Oláh István, a Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora kiemelte, hogy június 24-én rendhagyó tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, Csillagképek címmel pedig egy 2022 legjobb asztrofotóiból készült válogatást is láthatnak a templomba érkezők. Ehhez kapcsolódva felhívta a figyelmet arra, hogy a panorámajárdán a Vega Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatóval készül, az épület falain belül pedig este Magyarország egyik legjobb orgonáján, a templom kántora segítségével mind a 4258 síp megszólal és egy fényvetítéssel egybekötött filmzenei orgonakoncerten vehet részt a közönség. 

Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának szakigazgatója elárulta, hogy az este során a vásári forgatag mellett Debrecen történetét szeretnék bemutatni több szeletben. A programok között gerundium próba is lesz, amely a kollégium szimbolikus hagyományát őrzi, de Lúdas Matyi színháza is megelevenedik. 

Kleiser Gábor, a Debreceni Zsidó Hitközség programszervezője hangsúlyozta, hogy idén a Bajcsy-Zsilinszky utca 26. alá várják az érdeklődőket, ahol a pincétől a padlásig készülnek programokkal. Többek között régi zsidó dallamok is felcsendülnek, de a rabbi életébe is be lehet betekinteni. Fontos: vallási okok miatt este 10-től várják a látogatókat. 

Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy mind az öt érzékszervünkre próbálnak hatni. Étel, ital, mozgás, zene, performanszok és sok-sok szellemi tartalom várható. Két tárlat, a Re:Re művészi újrajátszás és Keserű Károly életmű kiállítása is várja az este során az intézménybe betérőket. Ezen túl filmrendezőkkel, színészekkel beszélgetnek újrajátszásról, újrakezdésről, de századfordulós fekete-fehér filmek vetítésével is várják a közönséget, amelyhez kortárs zenei narráció párosul. 

A Múzeumok Éjszakája programsorozat idén újra közös karszalaggal lesz látogatható, amelyet elővételben május 26-tól lehet megvásárolni.  


Az esemény időpontja: 2023. június 24. (16.00 - 24.00) 

Közreműködő intézmények:

- Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség

- Debreceni Református Kollégium

- Debreceni Zsidó Hitközség

- Déri Múzeum

- MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár

- MODEM

Jegyek értékesítése:

1./ Early bird időszak: május 26 – június 11.

Jegyárak: 6-14 éves kor között: 700 Ft

(betöltött) 15 éves kortól: 2000 Ft

2./ Június 12-től: 6-14 éves korig: 1000 Ft

(betöltött) 15 éves kortól: 2500 Ft

A belépésre jogosító karszalagot, amely valamennyi – együttműködésben résztvevő – kiállítás megtekintésére jogosít, online, vagy a helyszínen lehet megvásárolni.

Szabadtéri helyszínek:

A Bocskai dandár különleges kiállítással készül, melynek helyszíne a Sesztina Galéria. Előtte hagyományosan a Helyőrségi Zenekar is játszik.

A Déri Múzeum a Múzeumok Éjszakáját megelőző héten szabadtéri programokkal készül, melynek helyszíne a Déri tér.

 

OBH-elnök: minőségi törvénykezés folyik Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek