Debrecen
2023-05-08

Egy teljes napra a szakmáké lesz a főszerep Debrecen főterén

18 vállalati szereplővel és 17 oktatási intézménnyel, összesen 35 kiállítóval várja az érdeklődőket a Debreceni Szakképzési Centrum május 13-án, szombaton Kossuth téren tavaszi pályaorientációs nagyrendezvényén.

A II. Debreceni Szakmafesztiválon a különféle szakmákat próbálhatják ki a látogatók. Idén is felvonulnak a gyerekek kedvencei, a különféle robotok, a 3D nyomtatók és a szimulátorok. Számtalan játék, feladat, interaktív program, kísérletek, kézműveskedés és színpadi programok várják a látogatókat. A rendezvény részleteiről hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be a város, a BMW Group Gyár Debrecen és a szakképzési centrum képviselői.

Az eseményen Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere beszédében kiemelte: a Debreceni Szakmafesztivál országosan is egyedülálló rendezvény, hiszen a város főterén a szakképzési intézmények és a cégek közösen szólítják meg a diákokat és szülőket. Az alpolgármester rámutatott: a város stratégiájának egyik lényeges eleme, hogy a helyi tehetségeket helyben tartsák és ehhez a munkaerőpiac igényeit is ki kell tudniuk szolgálni. Ezek az igények pedig nagymértékben támaszkodnak a szakképzési centrum intézményeiből kikerülő tehetségekre. Dr. Barcsa Lajos rámutatott: az elmúlt években komoly eredményeket sikerült elérni, hiszen 7500-ról 11 ezer főre emelkedett a DSZC tanulóinak száma és arra is jó esély van, hogy 2023 szeptemberében már mintegy 12 ezren kezdjék meg tanulmányaikat a centrum intézményeiben. Mint mondta, elengedhetetlen, hogy a szakképző intézmények infrastruktúráját is bővítsék, ezért hamarosan teljesen megújulhat a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum, a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, továbbá a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum is.

A rendezvény idei kiemelt partnere a BMW Group Gyár Debrecen lesz. Dr. Jenei Réka kommunikációs vezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a vállalat számára hatalmas jelentőséggel bír a helyi oktatás. Minden tréning és képzés a jövőbe történő befektetést jelenti, különösen akkor, ha a fiatalokról van szó, akik a munka világába lépve, új szemléletet magukkal hozva már meglévő folyamatokat és technológiákat is tudnak aktívan formálni. Éppen ezért a BMW Group Gyár Debrecen elkötelezett a szakképzés és a szakmák népszerűsítése mellett. Ennek fontosságát mutatja, hogy 2019 szeptemberében stratégiai partnerségi megállapodást kötöttek a DSZC-vel. Mint ismert, 2023 szeptemberében száz diák kezdheti majd meg duális programját a vállalat új képzési központjában négy szakmában. Dr. Jenei Réka elmondta: a szombati rendezvényen jelen lesznek a duális képzési program szakoktatói, akik nemcsak tanárai, hanem mentorai is lesznek a tanulóknak. A vállalat a színpadi programokból is kiveszi a részét: a nap folyamán több alkalommal tartanak előadásokat, melyekből nemcsak a gyárépítés alakulását, de állás- és képzési lehetőségeiket is megismerhetik az érdeklődők. Standjukra pedig elhoznak egy BMW iX elektromos autót is.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója emlékeztetett: 2022-ben hagyományt szerettek volna teremteni a rendezvénnyel, amely reményeik szerint hosszú éveken keresztül támogatja majd a beiskolázást. A főigazgató a részletekről szólva elmondta: a Kossuth téren 18 vállalati szereplővel, továbbá a DSZC 11 intézményével és partnerintézményeivel, köztük a Debreceni Egyetemmel is találkozhatnak a látogatók. Szilágyi Sándor kiemelte: a rendezvény egy remek családi napnak ígérkezik, amelynek célja, hogy a gyerekek szüleikkel együtt játékos formában, interaktív módon ismerjék meg a szakmákat és a különböző technológiákat, hiszen a vállalati partnereik nem hagyományos gyárakban, hanem ultramodern környezetben várják leendő munkavállalóikat. A főigazgató arról is beszélt, legyen szó az óvodás gyerekekről vagy a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokról, a szombati rendezvényen mindenki talál majd magának való programot. Az érettségizőket is arra buzdította, hogy látogassanak el a rendezvényre és nézzék meg, hogy mennyi lehetőség vár rájuk, ha bizonyítványuk megszerzése után szakmát tanulnak Debrecenben. Várják továbbá azon látogatókat is, akik a Debreceni Szakképzési Centrum felnőttképzési kínálata iránt érdeklődnek, hiszen rengeteg, ingyenesen elvégezhető képzést biztosítanak felnőttek számára is. A színpadi programokról szólva a főigazgató elmondta: vállalati előadások, szakmabemutatók és szórakoztató produkciók is várják az érdeklődőket. Rossz idő esetén a rendezvényt a Kölcsey Központban tartják meg. A rendezvény 11 órától egészen este 20 óráig tart majd.

Jubileumi jövevény a Zoo Debrecenben

Földes László, Hobo: „Katasztrófa, ide jutottam” – Exkluzív interjú

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek