Debrecen
2023-05-05

Hatvan év 60 debreceni dala 53. rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

53. rész GARBO - So Insane // Live 2018 // A38 Vibes

A rendszerváltás utáni underground hőskorába, egész 1991-ig nyúlik vissza az angolul megszólaló indie pop/space disco világban otthonosan mozgó Garbo története.
’91-ben alakult meg ugyanis az elődjének számító Greta Garbo, a ’90-es évek egyik meghatározó debreceni zenekara, akik pl. ’97-ben vidéken elsőként adtak élő internet koncertet. Ma már ez nem nagy szó, de képzeld el akkor!

A banda motorja, a basszeros Zech Gábor helyváltoztatásával a zenekar székhelye is átkerült időközben Budapestre, emellett keresztülment néhány tagcserén, pl. a férfi orgánumot női ének váltotta.
A hangzás, a hangulatvilág is átalakult a varázslatos hangú underground díva, Natalie Dimanovski belépésével.

Az énekesnő egy „gerillaakció” nyomán került a zenekarba. Ugyanis akkori zenekarával, az Óperentziaval épp Nyíregyházán koncerteztek és valahogy elkeveredett az egyik debreceni stúdióba, ahol belehallgatott a számára ismeretlen Garbo zenéjébe.
A “What you hold on to” című dal nagyon megtetszett neki, és a hangmérnök segítségével, titokban ráénekelt a stúdióban, ami hamar eljutott a zenekarhoz, majd néhány hét elteltével már együtt próbáltak.
A többi történelem, ahogy mondani szokás. Azóta ő képviseli a Garbo mondanivalóját a mikrofonnál.
Ezt kiegészítendő, a zenekar már régóta énekesnőt keresett, de érdekes ízt ad a dolognak, hogy így találkoztak.

Garbo korábban többször is megmutatta magát nyugat-európai turnékon (Benelux államok, Németország), valamint több reklám-, és filmzene is a nevükhöz fűződik.
Játszottak a Szigeten és többször az A38-on is.

bandmap.hu

„Óóó…Afrika!...”

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek