Debrecen
2023-04-06

Ők nyerték az Alföld folyóirat Petőfi-költőversenyét

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Alföld folyóirat szerkesztősége meghívásos költőversenyt hirdetett, melynek ünnepélyes díjátadóját az idén húsz esztendős Debreceni Költészeti Fesztivál keretében tartják április 12-én. Az első díjat Falcsik Mari költő, műfordító, a második díjat Kukorelly Endre író, költő, a harmadik, megosztott díjat Nádasdy Ádám költő, műfordító, egyetemi tanár és Markó Béla író, szerkesztő kapja.

„Az 1992-es, József Attila és a 2017-es Arany János tiszteletére kezdeményezett „költői játék” mintájára idén is meghívásos költőversenyt hirdettünk. A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát” – emelte ki dr. Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a Debreceni Költészeti Fesztivál kurátora. A díjazottak nevét április 6-án, a Debreceni Költészeti Fesztivál sajtótájékoztatóján jelentették be, ahol a programsorozatot is ismertették.

A díjátadó ünnepséget április 12-én szerdán, 17 órától a debreceni MODEM-ben rendezik meg A nyertes 300 ezer forint, a második helyezett 200 ezer forint, a harmadik helyezettek 100-100ezer forint pályadíjban részesülnek. A díjátadót követően Petőfi200 címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol Petőfi Sándor életművének hatásáról tanácskozik majd Falcsik Mari, Bényei Péter és Margócsy István Lapis József moderálásával. Közreműködik Bakota Árpád, a Csokonai Színház színművésze.

A huszadik Debreceni Költészeti Fesztivál színes programmal várja az érdeklődőket április 11-22. között – mondta Pogrányi Péter, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kulturális programszervezője. A szervezők szavalóversenyt és verskiállítást rendeznek, az érdeklődők ellátogathatnak Újhelyi Kinga színművész „Debrecen felett az ég" című verskoncertjére, Hűvösvölgyi Ildikó a Nagytemplomi Művészeti Szalonban, Tihanyi-Tóth Kinga pedig a Méliusz Könyvtárban ad estet; a gyermekeknek „versrajzolással" kedveskednek, emléktáblát avatnak Várkonyi Anikó és emlékpontot Borbély Szilárd tiszteletére. Debrecen kávézói és cukrászdái – többek között a Black Sheep Kávéház és Konyha, a Jardin Cukrászda, a Kismandula Cukrászda, a Kis Nápoly Pizzéria, a Szőke Cukrászda, a Wellington Coffee & Pie és a Starbucks (Aranybika) is – április 11-13. között Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé.

A huszadik Debreceni Költészeti Fesztivál Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és az Alföld folyóirat közös szervezésében valósul meg.

Boomer mémek a közösségi médiában

Bezsebeltük a három pontot

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek