Debrecen
2023-04-03

A város napján újranyitnak Debrecen kulturális intézményei

A kulturális intézmények újranyitásáról tartott sajtótájékoztatót Puskás István alpolgármester a Déri Múzeumban 2023. április 3-án.

Tavaly októberben energiamegtakarítási intézkedésekről döntött a közgyűlés, amely érintette a kulturális intézményeket, valamint a kulturális és sport közszolgáltatást ellátó nonprofit gazdasági társaságokat.

– A közgyűlési döntés értelmében a zárvatartás határideje április 15-e volt, azonban néhány nappal korábban, április 11-én, Debrecen város napján újranyitnak a kulturális intézmények és a közösségi terek – jelentette be Puskás István.

Felidézte, 2020-ban a covid, most pedig az energiaválság miatt kellett ritmust váltaniuk az intézményeknek, de hamarosan újra felveszik a fonalat és mindenki a saját programját építve haladhat a nyári kiteljesedés felé. Elhangzott, hogy április 11-én számos programmal várják az érdeklődőket a kulturális intézmények.

A Déri Múzeum ezen a napon ingyenesen fogadja látogatóit és egy különleges felvezető programmal is készül a megújuló, a cívisek identitásával foglalkozó várostörténeti kiállítással kapcsolatban.

– Nyitnak a DEMKI közösségi terei, a könyvtárak, a Csokonai Fórum, a MODEM és a Kölcsey Központba is visszatér az élet, ahova a Kodály Filharmónia koncertjei is rövidesen visszaköltöznek, az ünnepi hétvégén pedig a vidámpark is kitárja kapuit – sorolta az alpolgármester.

Kiemelte, április 11-e nem csupán a város, de a magyar költészet napja is, amely alkalmából költészeti fesztivált rendeznek. Ennek részeként emlékpont avatással emlékeznek meg április 22- én Borbély Szilárdról, aki idén lenne hatvan éves.

A debreceni kulturális intézmények az alábbiak szerint nyitnak ki:

Vojtina Bábszínház

Áprilisban elkezdi a visszaköltözést a Kálvin téri székházukba, először a játszószínházi foglalkozások, majd a nagytermi előadások is a megszokott helyen várják a látogatókat. Mivel a  célközönség a gyermek korosztály, ezért akkor indulnak a foglalkozások a Kálvin téren, ha a terem hőmérséklete fűtés nélkül eléri a 22 ℃ fokot.

Csokonai Színház

A Csokonai Fórum 2023. április 11-től visszaáll a 2022-ben bevezetett színházi játékrendre, azaz hétfőtől szombatig tartják a játéknapokat. A Csokonai Fórumban lévő jegypénztárat már 2023. április 3-tól visszaállítják a korábbi nyitva tartásra a nézők kényelme érdekében.

Déri Múzeum

2023. április 11-től, ismét a megszokott nyitva tartási rendben működik, keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óráig. A Cívisek világa címmel készülő megújuló állandó kiállítás jellegzetes tárgyaival április 11- én a nagyközönség is megismerkedhet. Az új állandó kiállítás 2023 nyarán nyitja meg kapuit.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár

A nyitva tartás a Libakerti Fiókkönyvtár, a Nyugdíjasok Háza Fiókkönyvtár kivételével visszaáll az eredeti rendbe. A Központi Könyvtár lezárt emelete újranyit. A Csapókerti Fiókkönyvtár májusban, korszerű megújult környezetben a Süveg u. 3. sz. alatt várja a látogatókat. Április 18-án a Petőfi Emlékkönyvtárban Várkonyi Anikó debreceni költőre emlékeznek, irodalmi hagyatékának bemutatása mellett egy emléktábla elhelyezésére is sor kerül egykori otthona falán, a Fényes udvar 5. számú panelház bejárat melletti homlokzatán.

DEMKI Nonprofit Kft.

A nyitva tartás visszaáll a november 1. előtti állapotba minden egységben. Májusban a Csapókerti Közösségi Ház ünnepélyes átadására a helyi közösségekkel szoros együttműködésben készülnek. Visszavárják a zárás előtt a közösségi házakban működő, valamint a szüneteltetés ideje alatt más egységekben elhelyezett csoportokat, szervezeteket.

Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

A Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. által üzemeltetett Debreceni Állatkert a téli időszakban is folyamatosan nyitva tartott, kiemelkedő érdeklődés mellett. A Vidámpark nyitását a tavaszi szünet kezdetére, április 6-ra tervezik, ehhez kapcsolódóan tartják hagyományosan a „Szezonnyitó Húsvét” nagyrendezvényüket.

Kodály Filharmónia Nonprofit Kft.

A hangversenyek és a bérletes programok a megszokott helyszíneken és az eredetileg kihirdetett időpontban megvalósulnak, a Kölcsey Központban és a Debreceni Egyetem Aulájában. Erről a bérleteseket és a közönséget tájékoztatják. Első koncertjük április 18-án a Grál Szent Templomában c. hangverseny lesz, a Kölcsey Központban.

Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Az Apolló Mozi nagytermét április 11. után ismét megnyílik. Első kiállítás április 15-én a Bényi Galériában, García de Marina – Inocentes című fotókiállítása lesz.

MODEM Nonprofit Kft.

A MODEM továbbra is az eddigiekhez hasonlóan várja a látogatókat, a 3. emeleti kiállítóterünk egész évben zárva tart.

AGÓRA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. április 11. után újra a hosszabb nyitva tartással várják a látogatókat.

Debreceni Sportcentrum Kft.

Debreceni Sportuszoda megnyitja az 50 méteres medencéjét, visszaállnak normál nyitva tartási rendre.

Együttműködés a zöldebb jövőért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek