Debrecen
2023-03-28

Hatvan év 60 debreceni dala 15. rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

15.rész- Hangfogó band- Volt egyszer egy város, Debrecen 

A Folk 81-ből kivált Mohos Péter (gitár, ének), Figeczky Tamás (basszusgitár), Velkey Péter (hegedű) valamint Hidasi Vanda (ének, gitár) alakította 1985 őszén. Kezdetben countryt játszottak, majd a ’80-as évek közepén feltámadt nosztalgia a ’60-as évek zenéje iránt a nagyzenekari hangzás felé indította a Hangfogót. Ekkor került az együttesbe Szabó Attlia (dob), és Hegedűs Sándor (billentyű). Repertoárjukba saját szerzemények mellett egyre több Illés, Fonográf, Tolcsvay sláger került, s maradtak el a country nóták. Időközben Hidasi Vanda miután elvégezte tanulmányait, nem tudta egyeztetni az orvosi teendőket a zenélésből fakadó elfoglaltsággal, és megvált a társulattól. 1986-ban a Csokonai Színház Tom Sawyer című darabjának zenéjéhez segédkeztek, s a darabban szereplő Horányi László színművésszel kialakult barátságuk eredményeképpen a kellemes hangú színész rövidesen a Hangfogó tagja lett.

Már vele készítették el a „Csend hangjai” című műsorukat (rendező: Pinczés István), mely több mint százszor került bemutatásra. 1987 végére készült el a műsoros kazettán is megjelent nagysikerű Viszockij műsoruk „Farkasvadászat” címmel. 1988-ban került a zenekarba Lámer Emil (gitár), valamint Sütő Sándor (basszusgitár). Újabb sorsforduló volt a zenekar életében az 1993-as év, amikortól 13 éven keresztül saját klubjukban, a Hangfogó Klubban minden pénteken este várták a táncolni-szórakozni vágyó közönséget. A ’90-es évek közepétől Dudás János (gitár), Kiss Sándor (billentyű) és Pogácsás István (dob) is a zenekar tagja volt. A 2000-es években újabb átszervezés következett. A Hangfogó tagjai jelenleg: Mohos Péter (gitár, ének), Dudás János  (gitár, ének),  Sütő Sándor (basszusgitár) Gombos Géza (billentyű) Deák Szabolcs (dob).

Megjelent a legújabb EÉ!

Bravúros győzelem a bajnokságban

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek