Debrecen
2023-03-21

Hatvan év 60 debreceni dala 8. rész

Hatvanéves a debreceni rockzene. E szép jubileum alkalmából válogattuk ki azt a hatvan debreceni dalt, amit mindenkinek ismernie kell!

8. rész Lux - Hajnali dal

Debrecen egyik legnagyobb múltú zenekara. 1968-as megalakulásuk óta több tucat zenész szerepelt a Lux zászlaja alatt. A zenekar összetétele ’68-ban még elég képlékeny volt, játszott benne Szalay Sándor (gitár), Mészáros Balázs (basszusgitár), Bubla Zoltán (dob), Szálkay Sándor (ének, zongora).
Gyökeres változás következett be, amikor Pikó Sándor tanulmányai végeztével hazatért Budapestről, Pikó (dob), Felkai Miklós (gitár) és Tikász Sándor (basszusgitár) alkotta ekkor a zenekart. A Lux több mint negyven éves fennállását zenei korszakokra lehet bontani. Az első években blues alapú rockzenét játszottak. A hetvenes évek legelején progresszív törekvések jellemezték a zenekart. 1971-ben a salgótarjáni Országos Amatőr Könnyűzenei fesztiválon Bronzdiplomát kaptak (Tikász Sándor – gitár, ének, Lámer Emil – gitár, Pikó Sándor – dob, Felkai ekkor katona volt). 1972-ben a Magyar Rádió is bemutatta a „Halottak Királya” című műsorukat, amit Juhász Ferenc eposza nyomán készítettek. Felkai, Pikó és Tikász mellett ekkor Kovács György volt a basszusgitáros.
1975-ben a Mercur után a Lux lett a házigazda zenekar a Pedagógusok Szakszervezetének Megyei Művelődési Házában (Bethlen utca), amit mindenki csak „Pedi” néven emlegetett. Ekkor már szinte kizárólag saját, progresszív szerzeményeket játszottak. Felkai ekkor már az Astorban zenélt, Tikászhoz és Pikóhoz a korábbi Mercur tag Bessenyei György (gitár) és Nagy Istók László „Zicsi” (basszusgitár) csatlakozott. Az országos rockzenei fesztiválokon Orosházán (1975, 77) és Győrben értek el komoly sikereket. 1978-ban a Győrben megrendezett III. Országos Amatőr Pop-Jazz-Rock Napokon Aranydiplomát kaptak, és elnyerték „Az év együttese” kitüntető címet. 1979-ben szerepeltek a Debreceni Jazz Napokon, bizonyítva ezzel, hogy jazz-rockban is otthonosak. 1980-ban egy emlékezetes lengyel turnén vettek részt, ezt követően pedig elkészült a zenekar kimagasló műve, az „Atlantisz” című rock-szvit. Az Atlantisszal országos turnén vettek részt, kiegészülve az Unió Mozgásszínnel és a Maróthy kórussal.
A ’80-as évek végén viszonylag keveset koncerteztek, már sokan temetni kezdték a zenekart, mikor 1989 nyarán óriási sikerrel szerepeltek az EFOTT-on. Makranczy Béla énekes ezután már elválaszthatatlanná vált a zenekartól (1973-75 között már tagja volt a bandának, utána az Astorba távozott.) 1994-ben jelenhetett meg első CD-jük.
Az 1990-es évek második fele stílusváltást hozott a Lux számára. Saját gyökereikhez, a magyar népzenéhez fordultak. Fuzionáltak a szintén debreceni Szeredás népzenei együttessel (Kálmán „Cucás” Péter – hegedű, Pete László – brácsa, Simkó Gyöngyi – bőgő). Az ő segítségükkel sikerült a népzenei hagyományok ősi szellemiségét ötvözni a modern hangszerekkel. Ennek eredményeképpen jelent meg 1999-ben az „Ethnosphera” című albumuk. A lemez és a koncertek nagy szakmai és közönségsikert arattak. Jelentős koncertek: Debrecen – Virágkarneváli főtéri koncert; Művészetek Völgye – Kapolcs; Sárospataki Folk hétvége; Paderborn – Debrecen testvérvárosi napok (Németország), stb. A koncertek némelyikén a Debreceni Népi Együttes koreografált táncjátékkal tette látványossá az előadást. Ekkor érte el a zenekar megalakulásának harmincadik évfordulóját, amit Debrecen Város Önkormányzata Csokonai Díjjal ismert el 1999-ben.
A 2000-es években a zenekar amellett, hogy koncertezett Ethnosphera műsorával, blues-rock koncerteket is adott. Felkai Miki gyakran hazatért Debrecenben egy-egy Lux fellépés erejéig. Ekkoriban született meg az elhatározás, hogy megvalósítanak egy régi álmot. Tikász Sándor a ’70-es években kitalálta, hogy trióban zeneileg a legjobban két olyan egyforma kétnyakú gitárral tudnák kifejezni magukat, ahol a felső rész szólógitár, az alsó basszus. Így felváltva tudna a két gitáros szólózni és basszusozni. 2008-ban elkészíttették ezeket a hangszereket. 2010-ben Pro Urbe díjat kaptak. A Lux fennállásának negyvenedik évfordulóját nagyszabású koncerttel ünnepelte, vendégként régi tagok is felléptek a zenekarral. A koncertről az Alföld Televízió felvételt készített, a koncertfilm DVD a RockinforM magazin mellékleteként jelent meg 2012-ben. 2014-ben új felvételeket készítettek melyeket egy Maxi CD-n adtak ki. 2019-ben Felkai Miki összeállításában megjelent egy válogatás CD LUX 50 címmel, mely a zenekar korábbi és Felkai újabb szerzeményeiből áll. 

(Forrás: debrecenirockmuzeum.hu)

 

Sikeres volt a DE felvételi kampánya

Egyenletes megvilágítás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek