Debrecen
2023-03-06

Közel nyolc évtized történései, tizenöt tanulmányba rendezve – Gali Máté „A próbára tett nemzet” című könyvét mutatta be a debreceni MCC!

A 2023-as esztendő első könyvbemutató rendezvényére március 1-jén, szerdán látogathatott el a közönség az MCC debreceni képzési központjában. Az MCC Press gondozásában megjelent „A próbára tett nemzet” című kötetet a szerző Gali Máté és a kiadó vezetője Botos Máté mutatta be a jelenlévőknek. Az esemény a cívisvárosi történészek figyelmét is felkeltette, hiszen a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet oktatói helyet foglaltak a közönség soraiban.

Gali Máté 2009-ben pedagógia–történelem alapképzésen, 2012-ben pedig történelem mesterképzésen szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetemen. 2013-ban nyert felvételt az egri Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájába, ahol 2017-ben „summa cum laude” minősítéssel védte meg a „Berzeviczy Albert élete és munkássága (1853–1936)” címet viselő doktori disszertációját. Témavezetője Romsics Ignác, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. 2016 és 2020 között tudományos munkatársként a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár Horthy-kori Kutatócsoportjában dolgozott, 2020–2021-ben a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa volt.  Főbb kutatási területei közé tartozik Berzeviczy Albert élete és munkássága, Windisch-Graetz Lajos herceg élete és politikai pályája (1882–1968), továbbá Magyarország története a Horthy-korszakban (1920–1944).

Ezen az estén nem csak a könyvvel ismerkedhettek meg a jelenlévők, bepillantást nyerhettek a 21. századi történészek mindennapjaiba. A közönség megtudhatta mennyiben alakult át az internetnek és a digitalizációnak köszönhetően a forráskutatás a szakmán belül. A szerző gyakorlati oldalról megközelítve részletesen bemutatta az anyaggyűjtés szakaszait és a  kutatómunka szépségét. Mindezek mellett szóba kerültek a fiatal történész szakterületei a Horthy korszak, a Numerus Clausus és Trianon is.

A trianoni békediktátum kapcsán érdekfeszítő beszélgetés alakult ki a közönség és az előadók között arról, hogy elkerülhető lett volna-e a nagy méretű területvesztése az országnak illetve a kimaradás a két világháborúból. Sajnálatos módon ezekről a történelmi tényekről csak múltidőben, hipotetikus felütéssel tudunk már csak beszélgetni...

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC a világunk kérdéseivel kapcsolatban. A következő előadás 2023. március 7-én lesz, melynek címe a „Mozgásban: migráció a kamerán keresztül”. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Két csapatunk sikerének örülhettünk

Macskin László

Szerző
Hasonló cikkek