Debrecen
2023-02-09

Kihívásokkal és lehetőségekkel teli az idei költségvetés

Kihívásokkal, de egyúttal lehetőségekkel telinek nevezte Debrecen idei büdzséjét a Debrecen polgármestere a tervezetet bemutató sajtótájékoztatón .

    Az idei költségvetést 181,69 milliárd forintos, a tavalyinál 1,64 százalékkal kisebb főösszeggel terjesztik a közgyűlés elé, bár ez az év közben érkező forrásokkal a 200 milliárdot is átlépheti - közölte Papp László (Fidesz-KDNP).
    Kiemelte: két év után hitelt is vesz fel a város, 2,5 milliárd forint értékben, ebből mintegy 1,6 milliárd forintot egy konkrét beruházásra fordítanak.
 

   Részletezte: 52,62 milliárd forint beruházási főösszeg mellett 27,23 milliárd forint helyiadó-bevételre számítanak, ez 28 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
    A kisvállalkozásoknak biztosított 50 százalékos adókedvezményt ebben az évben kivezetik - közölte a polgármester.
    Elmondta, hogy a beruházási főösszeg azért lényegesen kisebb az előző évihez képest, mert a nagyobb beruházások véget értek, illetve az uniós támogatásokkal egyelőre nem tudnak számolni.
 

   Arról is tájékoztatott, hogy a működési költségvetés kiadási főösszege 61,88 milliárd forintról 89,25 milliárdra nő az idén, ugyanis többek között az infláció miatt plusz 3,5 milliárd forint bérnövekménnyel és 6,3 milliárdos energiaár-növekménnyel kell számolnia a városnak.
    Papp László beszámolt arról, hogy a költségvetés négy nagy területre fókuszál: gazdaságfejlesztés, közlekedésfejlesztés, környezetvédelem és egészségfejlesztés.

   Gazdaságfejlesztésre 20 milliárd forintot szán a város: két nagy gazdasági övezet fejlesztésére fordítják a legtöbb pénzt; a közlekedésfejlesztés 9,2 milliárd forintjából a legtöbbet a Sas utcai mélygarázs kialakítására költik; a környezetvédelem 1,7 milliárdos keretéből a panelprogram újraindítására és a véderdősítés folytatására is fordítanak jelentősebb összeget; egészségügyi szűrőprogramokat indít a város a klinikával és a Debreceni Egészségfejlesztési és Alapellátási Intézet közösen.
  

  Új bölcsődék is létesülnek, és több épületet korszerűsítenek; folytatódik a Pallagi úti idősotthon felújítása, valamint az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnoka is megépülhet. A kulturális fejlesztések sorában a nyáron adhatják át a város társulatának a Csokonai Színházat - közölte a polgármester.
    A költségvetési tervezet részleteit a következő napokban a szakterületeket felügyelő alpolgármesterek ismertetik, a büdzsé elfogadásáról február 23-án dönt a város közgyűlése.

Sikeres felkészülés

MTI

Szerző
Hasonló cikkek