Debrecen
2023-01-31

Megnyitotta az évet a Debreceni Szakképzési Centrum

Új év, új kihívások és célok. A „mindig tanulni vágyni” gondolat mentén indult el a 2023-as év a Debreceni Szakképzési Centrumban. Egyebek mellett a felvételi időszakról és az elkövetkezendő időszak fejlesztéseiről is beszámolt ma a Debreceni Szakképzési Centrum vezetősége.

 

Szilágyi Sándor, főigazgató elsőként a központi írásbeli vizsgákról szólt. Elmondta, a feladatsorokat a DSZC két intézményében – a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban és a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumban - 454 diák töltötte ki. Azonban nem csak a centrumba jelentkező diákok írták itt a felvételijüket, viszont más intézményekben felvételi feladatsort kitöltő diákok is jelentkeznek a DSZC intézményeibe. Így jóval magasabb jelentkezési adatokra számít a centrum. A Bethlenben szóbeli vizsga is lesz, a DSZC 9 további intézményébe hozott pontokkal kerülnek majd be a diákok.
 
A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy minden szakképzésbe belépő diák ösztöndíjban részesül. Ezt követően az ágazati alapvizsga sikeres teljesítése után duális képzésbe belépő fiatalok további támogatásban, munkaszerződés után járó munkabérben is részesülhetnek, melynek összege akár 100 ezer forint is lehet. Aki nem tud ebben a tanítási formában részt venni, tanulmányi eredménye alapján részesül ösztöndíjban, 59 ezer forintig.
 
Szilágyi Sándor beszélt arról is, hogy a nyolcadikosok 2023. február 22-ig jelentkezhetnek középiskolába. A Debreceni Szakképzési Centrum 18 ágazatban, több mint 70 szakmában 2400 férőhelyet hirdetett meg a 9. évfolyamokon. Kiemelkedő ágazatok: gépészet, elektronika, elektrotechnika, specializált gép- és járműgyártás ágazat, és a gazdasági környezetnek köszönhetően már a gazdaság és menedzsment, informatika, vegyipar, valamint a turizmus ágazatokban is egyre nagyobb létszámban jelennek meg tanulók. A főigazgató felhívta a figyelmet az okleveles technikus képzésre is, amely képzési forma megkönnyíti az átmenetet a szakképzésből az egyetem felé, de a középiskolai képzések mellett, a felnőttek szakmai oktatása és képzése is kiemelt szerephez jut továbbra is. Szilágyi Sándor kiemelte: a DSZC nem csak egy szakmát, nem csak egy iskolát kínál, hanem életutat, életpályát alapozhat meg.
 
Tirpák Zsolt, a szakképzési centrum kancellárja elmondta: évkezdéskor mindig meg kell keresni a prioritásokat. 2023-ban a DSZC életében a legfontosabb a „mindig tanulni vágyni” gondolat erősítése lesz. A ma tudása, holnap már nem tudás – ezért kell erősíteni az előbbi gondolatot. A legnagyobb kihívás az intézményekben, hogy a gyerekek nyitottak legyenek a tanulásra, a fejlődésre és arra, hogy mindig meg tudjanak újulni.
 
Négy pilléren alapszik az elkövetkezendő időszak a Debreceni Szakképzési Centrum életében:
 
1. A DSZC tovább szeretné növelni az intézményeikben tanuló diákok számát: az elkövetkezendő években a mintegy 11000-ről 15000-re. A centrum szeretné tovább erősíteni a kapcsolatot a pályaválasztókkal, idén is lesznek nagyrendezvények: május 13-án a II. Szakmafesztivál, októberben pedig a Hello szakma – Út a jövőbe pályaválasztási kiállítás. Ezek mind a minőségi találkozás helyszínei lesznek: a centrum közel 1200 pedagógust szeretne elérni a régióban; és mintegy 2600 tanulót, akik számára minőségi programokkal és tájékoztatókkal készül a DSZC. A centrum egészen általános iskolás kortól szeretné a megszólítani a gyerekeket, ezért szervez nyári táborokat is.
 
2. Minőségfejlesztés, minőségbiztosítás, minőségi szakképzés a második pillér. Ebben erősen támaszkodunk vállalati partnereink visszajelzéseire. Emellett oktatóink magas tudásszintje is fontos, ezért több mint 100 oktató vesz majd részt ágazati továbbképzésben az elkövetkezendő időszakban. A kollégák üzemi környezetben, vállalati kultúrán keresztül tanulnak és megtapasztalhatják az ott lévő technológiai fejlődést. Ez garancia a minőségi szakképzésre.
 
3. Karriertámogatási program a harmadik pillér. Az elmúlt 3 évben különösen középpontba került, hiszen két nagy út áll a tanulók előtt. Egyrészt a felsőoktatásba való belépés lehetősége (ezt támogatja az okleveles technikus képzés), valamint a vállalati környezet megismertetése is kulcsfontosságú. Intézményeink mindegyike karriernapokat szervez, melyek arra adnak lehetőséget, hogy megerősítsük a diákokat döntésükben, hogy be tudják azonosítani magukat azon a területen, ahol ki tudnak teljesedni, és ahol tudnak majd „tanulni vágyni”.
 
4. Infrastrukturális, szakmai fejlesztés: számos nagy fejlesztést lezártunk az elmúlt időszakban (DSZC Irinyi, DSZC Beregszászi, DSZC Kereskedelmi, DSZC Péchy). A közeljövőben adja át a centrum a Gáborjáni Szabó Kálmán utcán kialakított Járműipari Képzőközpontját, de 2023 a megvalósítás időszaka is lesz: Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum bővítése, Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum belső felújítása, valamint a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum bővítése, és az ahhoz tartozó kollégium építése is a kivitelezés szakaszába léphet. A centrum további intézményében energetikai korszerűsítések valósulnak meg, amely fűtéskorszerűsítést, nyílászárócserét és külső szigetelés kivitelezését foglalja magába.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A CATL arnstadti gyárát látogatták meg Debrecen vezetői

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek