Debrecen
2022-11-22

Példaértékű innováció az élhetőbb Debrecenért

A Trans-Sped Csoport folyamatosan keresi és alkalmazza a logisztika hatékonyabbá, környezetbarátabbá tételét segítő megoldásokat. Újabb lépést tett ezen a területen: elektromos vontatót állít üzembe Debrecenben. Ráadásul mindezt úgy, hogy azt egy 5 éves dízelvontatóból alakította át elektromossá a Trans-Sped.

A logisztikai iparág környezetterhelő szektor, így az ellátási lánc minden szereplőjének lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy csökkentsék ezeket a környezeti hatásokat.

A legújabb irány az elektromos hajtáslánc üzemszerű használatának bevezetése. A Trans-Sped stratégiai partnerével, a Schaefflerrel közösen vágott bele a fejlesztésbe Debrecenben. A megoldandó feladat egy napi szintű, a gyár és a raktár közti, korábban dízel meghajtású szállítás elektromos kiváltása volt, városi környezetben. Ez a napi 4 fordulós és összesen 95 km-t jelentő folyamatos fuvarfeladat éves szinten összesen 34 000 km megtett utat jelent, ami 40 000 kg CO2 kibocsátástól kíméli meg Debrecen városát. 

 

A két vállalat az Electromega cég fejlesztésével indult el, melyben gyári dízel vontatókat alakítanak át és szerelnek fel elektromos hajtáslánccal, kifejezetten a városi és ipari alkalmazásra.

Az így átalakított jármű a fenti folyamatos fuvarfeladat ellátására teljes mértékben alkalmas, a technológia bevezetése lényegesen költséghatékonyabb és éves szinten 40 000 kg CO2 és kb. 6,3 kg NOX szennyezéstől mentesíti a várost. Emellett a zaj- és szállópor-szennyezés is lényegesen csökken. - mondta Fülöp Szabolcs, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője.

A Trans-Sped és a Schaeffler az év első felében kötelezte el magát a megvalósítás mellett.

A választott megoldás mellett egy jelentős érv volt, hogy ez a megoldás már 2022-ben meg tudott valósulni, és bár jelentős befektetéssel jár, de a hosszú távú gazdasági előnyök mellett a város számára is sok pozitív hatása lesz. A Schaeffler Magyarország szívesen vesz részt ilyen együttműködésben, cégünknél is nagy hangsúlyt kap az elektromobilitás és az azzal kapcsolatos innovációk, fejlesztések. - mondta Szabó Péter, a Schaeffler Magyarország ügyvezetője.

Az elektromossá alakított jármű elkészült, jelenleg már a tesztüzeme zajlik. Az új környezetkímélő vontató bevezetésével nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a szállítás okozta környezeti terhelés is csökken. Ennek előnyeit nemcsak a szerződő felek, de a tágabb értelemben vett közösség, Debrecen város lakossága is élvezni fogja.

A Trans-Sped az elektromos vontató kialakítása mellett számos területen indított fejlesztéseket a fenntartható működés érdekében.

Átfogó energiahatékonysági programot indított a raktári operációkban, ahol LED-világítást és hőszivattyús fűtést alkalmaznak a fűtött raktárakban, emellett pedig a raktárak tetejére telepített napelemparkokkal tervezik kiváltani a felhasznált fosszilis energia egy részét.
Ahol a körülmények engedik, ott elektromos targoncákra cserélik a gázüzemű járműveket, 2021-től pedig Trans-Sped ZERO néven egyszer használatos csomagolástól mentes kiszállítást indított Budapesten és Pest megyében, mely szolgáltatás mára a tatai és szolnoki régióban is elérhető.

 

Tóth Benedek: A védések felspannoltak

A Vízözön ha utolér - Új dallal jelentkezik Balazs Toth

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek