Debrecen
2022-11-17

Irodalmi emlékév 2023

A debreceni kulturális és tudományos élet minden jelentős szereplője részese lesz az Irodalmi emlékévnek 2023-ban. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Debreceni Református Kollégiumban 2022. november 17-én.

2023 egy sor olyan évfordulót hoz a naptárba, ami számunkra és a magyar kultúra számára fontos lehetőség arra, hogy ne csak megemlékezzünk a magyar kultúra nagy múltbéli teljesítményeiről, ne csak a történeti gyökereinket, hagyományainkat tekintsük át, hanem ezeket a nagy életműveket az élő, jelenlévő módon mutassuk majd meg – fogalmazott Puskás István alpolgármester.
Felidézte, hogy 2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját, de szintén jövőre lesz a Himnusz születésének bicentenáriuma is.
Mint mondta, ez a három dátum nagyon közel esik egymáshoz, úgyhogy ezek az
évfordulók már magának a startnak az apropóját is megadják.

– Nem véletlen, hogy a mai napon találkozunk, hiszen pontosan ma van Csokonai 249. születésnapja és ezen a napon kezdjük el jelképesen is a jövő évi programokra készülést. Borbély Szilárd 60 éves lenne jövőre, számunkra ő is egy fontos élő jelenlét, ezért az ő személye és életműve sem maradhat ki a jövő évi emlékévből – hangsúlyozta az alpolgármester.

Kiemelte, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata is arra készül, hogy a város lakosságának lehető legszélesebb rétegeit próbálja megszólítani különböző pályázatokon és programokon keresztül. Mint mondta, tavasszal indult útjára a Könyv Barátai Hálózat, amelynek már harminc tagja van, gazdasági szereplők, civilek, kulturális intézmények és oktatási intézmények.

Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettese négy pontban foglalta össze a következő esztendőre vonatkozó terveiket. Elsőként a jövő év tavaszán 15. szemeszterébe lépő DRHE Szenior Akadémiát említette, ahol négy-öt előadást a jeles évfordulóknak kívánnak szentelni.

Másodikként a Scientia ac Educatio tudományos konferenciáról szólt, ahol az intézményi kereteket kiszélesítve várnak előadókat. Harmadikként kiemelte, hogy az emlékévhez kapcsolódva a Mediárium című társadalmi, egyházi és nevelési folyóiratba több tanulmánnyal készülnek, végezetül pedig, hogy az egyetemi hallgatók és a középiskolás diákok számára esszéíró pályázatot hirdetnek a jeles évfordulókhoz kapcsolódva.

Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményi igazgatója hangsúlyozta, hogy az irodalmi emlékévben a három nagy évfordulóra, a Petőfi-, a Kölcsey- és a Csokonai-évfordulóra koncentrálnak.

Fazakas Gergely, a TTRE presbiteri főjegyzője, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalmi Intézetének igazgatója arról szólt, hogy már most, 2022-ben egy olyan személyt ünnepelnek, aki kulturális szempontból Debrecent föltette a világtérképre.
A Méliusz Juhász Péterről szóló rendezvénysorozat egy héttel ezelőtt indult és egész évben folytatódik. Mint mondta, a jövő évben Csokonai személye kerül középpontba, akihez kapcsolódva konferenciát is szerveznek, amelybe a középiskolás diákokat is szeretnék bevonni.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az elkövetkező év négy irodalmi nagyrendezvénye tematizálni fogja mind a Csokonai, mind a Himnusz évfordulókat, ahol egyébként igyekeznek együttműködni, nemcsak a társintézményekkel, de az országban működő más jelentősebb könyvtárakkal, így az Országos Széchényi Könyvtárral is.

– Az említett évfordulókon túl szeretnénk egy sajátosan debreceni évfordulóra megemlékezni. Borbély Szilárd jövőre lenne 60 éves és a Térei Könyvünnepen ezt szeretnénk tematizálni, hiszen azon alkotók közé sorolható, aki valóban nemzetközi jelentőséggel bír. Borbély Szilárd azon szerzők közé tartozik, aki a New York Times irodalmi mellékletében ugyanúgy megfordult, mint ahogy például Szabó Magda is – emelte ki.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgató-helyettese arról szólt, hogy az ő évüknek a gondolati magja a sokszínűség, hogy minél többféle közönséget tudjanak megszólítani. Kiemelte, szeretnék ezt az évet felhasználni arra, hogy minél szélesebb társadalmi rétegeket, főleg a diákságot bevonják programjaikba.

Zámbó Árpy

Katar 2022: Vasárnap elrajtol a világbajnokság

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek