Debrecen
2022-10-27

Innovatív HR – Kihívások a XXI. században

Munkaerő-megtartás, digitalizáció és márkaépítés – napjaink munkaerőpiaci problémáira, kérdéseire keresték a válaszokat csütörtökön a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán (DE GTK) rendezett szakmai fórumon, ahol most először adták át a HR Mester Nívó Díjakat is.

A szakképzett munkaerő hiánya még mindig jellemző Magyarországon, ezért kiemelten fontos a cégek, vállalatok munkaerőmegtartó-képessége. A szakemberek szerint nem elég a béreket emelni, a jó dolgozókat meg kell becsülni és érdemes elismerni, különböző juttatásokkal honorálni munkájukat. 

- A HR kulcsfeladatai között még midig a megtartás, az elkötelezettség kialakítása szerepel, illetve a pandémia miatt előtérbe került digitalizáció és robotizáció. A vonzó bér mellett számos, anyagi ráfordítást nem igénylő lehetőségük van a cégeknek arra, hogy megtartsák munkavállalóikat. Például a kommunikáció erősítése, a dolgozó szociális hátterének ismerete és az erre irányuló támogatás, valamint a fejlődési potenciál biztosítása. A tehetséges, agilis munkaerő megtalálásában és megtartásában fontos a szerepe a munkáltatói márkának is, ezért a strartégia kialakítás mellett a HR branding is téma a mai fórumon – tájékoztatott Dajnoki Krisztina, a DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója, a Debreceni HR Klub elnöke az Innovatív HR – Kihívások a XXI. században című szimpózium megnyitóján. 

A szakmai fórummal egybekötött rendezvény célja, hogy a HR-szakma, a vezetők, valamint a leendő szakemberek naprakész információkat kapjanak a legfrissebb HR-trendekről, a jelenlegi és a várható munkaerőpiaci tendenciákról.  

- A vállalati együttműködések különböző platformjai folyamatosan jelen vannak a Gazdaságtudományi Kar életében, legyen szó duális képzésről, gyakorlati helyekről, tantermi oktatásról vagy bizottsági tagságról. A maihoz hasonló konferenciák és szimpóziumok is ezt a kapcsolatot erősítik. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink már a képzés ideje alatt valódi gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően képzett szakemberek vehessék át diplomájukat – hangsúlyozta Fenyves Veronika dékán. 

A szimpóziumot a DE Gazdaságtudományi Kara a Humán Szakemberek Országos Szövetségével (HSZOSZ), valamint a Debreceni HR Klubbal közösen szervezte meg. A rendezvény plenáris előadásait a DKV Zrt., a Diehl Aviation Hungary, a Deufol Hungary, a Michelin, a Vitesco, illetve a HSZOSZ képviselői tartották. 

- Büszkék vagyunk arra, hogy már negyedik alkalommal tudjuk megrendezni közösen ezt a szimpóziumot. Különösen annak fényében, hogy a Bittner Péter HR Díj mellett idén először egy új tudományos elismerést is átadhatunk a HR mesterképzésben részt vevő hallgatók számára – jelentette be Hegedűs Henrik, a HSZOSZ főtitkára.

A HR Mester Nívó Díjat a DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete és a HSZOSZ alapította azon mesterszakos hallgatók elismerésére, akik az emberi erőforrás területén végeztek kimagasló kutatómunkát. 


A harmadik helyért járó oklevelet idén – megosztva - Tavaszi Hajnalka (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Jankovits Hanna (Eötvös Loránd Tudományegyetem) vehették át. A második helyezett dolgozat Kaszap Ágostoné (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) lett, míg az első díjat Czeily Tibor (Debreceni Egyetem) kapta.  A díjnyertes szak-, illetve diplomadolgozatok közül kettőt a szimpóziumon is bemutattak.   

Fontos az új technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban

“Egyre nyitottabbak vagyunk a kísérlezetésre” - The Colibris “Ocean Blue” dalpremier-és interjú

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek