Debrecen
2022-09-29

Új bölcsőde épül Debrecen Postakert városrészében

Európai uniós támogatásból valósul meg Debrecen belvárosában egy új építésű bölcsődei intézmény. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Új bölcsőde létesítése a Postakert városrészen” elnevezésű, RRF1.1.2-21-2022-00013 azonosító számú projekt keretében sajtótájékoztatón ismertette a részleteket 2022. szeptember 28-án Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Pósán László országgyűlési képviselő.

Amint azt Papp László elmondta, egy újabb örömteli fejlesztés megfelelő ütemű előrehaladásáról tudunk beszámolni, hiszen egy újabb bölcsőde épül Debrecen postakerti városrészében. Néhány évvel ezelőtt rendkívül szűk és talán elavult infrastruktúrájú is volt a bölcsődei kapacitás a városban, pedig nagyon komoly igény volt erre a szolgáltatásra. Ezért a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban úgy állította össze az önkormányzat a fejlesztési programot, hogy ezt a problémát megpróbálja kiküszöbölni. Ennek megfelelően indította el az intézményfejlesztéseket. Részben felújítások, részben pedig új építés formájában zajlik a bölcsődei kapacitás fejlesztése és növelése, tehát mennyiségi és minőségi előrelépés is jellemzi az elmúlt időszakot. Ennek köszönhetően jelenleg Felsőjózsán is zajlik egy bölcsőde építése, valamint a görögkatolikus egyház beruházásában a Tócóvölgyben is rövidesen elindul egy szintén új bölcsőde kiépítése.

„Nyilván abban a városrészben is megvan a maga indoka, hogy miért van ott arra szükség, hiszen növekvő lélekszámmal számolunk abban a városrészben is. Debrecen növekvő gazdasági teljesítményének, a munkahelyek gyarapodó számának köszönhetően lépéskényszerben van, hiszen a munkába állás és a munkába járás megkönnyítését előmozdító infrastruktúra-fejlesztéseknek rendkívül nagy a jelentősége, ezért rendkívül fontos a város számára a bölcsődei fejlesztések megfelelő ütemben történő végigvitele” – tette hozzá a városvezető.

A postakerti bölcsőde fejlesztésére – 100 százalékos támogatási intenzitással –  1,2 milliárd forint értékű programot indított el a város. A projekt forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz. A munkaterület átadására 2022 júliusában került sor és szerződés szerint attól kezdve 15 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kivitelező megfelelő minőségben elvégezze a bölcsőde felépítését. A Stabil Mérnöki Iroda Építő és Kereskedelmi Kft. nyerte el nyílt közbeszerzés keretében ennek a beruházásnak a megvalósítási lehetőségét. Az új bölcsőde 4 gondozási egységben, 8 csoportszobával, összesen 96 gyermek fogadására lesz alkalmas. A Postakertben jelenleg nincs üzemelő bölcsőde, tehát az új létesítménnyel komoly hiányosságot fog pótolni a város. A tervezés során igyekeztek minden tekintetben megfelelni a kor követelményeinek, annak érdekében, hogy egy korszerű, gyermekbarát intézmény jöjjön létre. Nem kevésbé volt fontos – s a jelenlegi helyzet is egyértelműen erősíti ennek a jelentőségét –, hogy energiahatékony épület jöjjön létre. Így napelemekkel és más energiahatékonyságot segítő megoldásokkal működik majd ez az intézmény. A postakerti bölcsőde megvalósításának határideje 2023 októbere, de a polgármester reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy jó lenne, ha az intézmény a jövő ősz elején már gyerekeket tudna fogadni.

Papp László hangsúlyozta, hogy Debrecen jelenleg egy jelentős bölcsődei fejlesztési program középső fázisában van. A becslések szerint a következő években 10-15 ezer új munkahely mindenképpen létrejön a városban, s így Debrecen más pontjain is szükség lesz a bölcsődei fejlesztésekre. Ezért a TOP+, tehát a 2021-27-es európai uniós fejlesztési ciklusban is kiemelt szerepet kap majd az intézmények – köztük a bölcsődei ellátás – fejlesztése. A város keleti részén mutatkozik még ebben a tekintetben hiányosság, így abban a városrészben több ponton épül majd a következő időszakban új bölcsőde.

Pósán László úgy vélekedett, hogy 2010-től kezdődően nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar kormány politikájának prioritásai között kiemelt helyen szerepel a családtámogatás. A családtámogatásnak számos formája van most is, s ezek egyike a bölcsődei fejlesztések támogatása. Ez nyilvánvalóan sokféle konstrukcióban történhet, de az, hogy bölcsődékre szükség van, hosszú évek óta nem kérdéses Magyarországon.

„Bölcsődékből nem csak Debrecenben, de országosan is hiány volt, és ez részben ma is így van. Nem véletlenül volt szükség ennek a programnak az elindítására. Napjainkban a nagy hozzáadott értékű munka és munkahelyek azok, amelyek tisztes fizetést, jó megélhetést és nemzetgazdasági szempontból komoly bevételeket jelentenek. Debrecen olyan város, ahol a nagy hozzáadott értékű vállalkozások egyre nagyobb számban jelennek meg, sőt, imponálóan nagy számban jelennek meg. És ez azt is jelenti, hogy kulcskérdés a családok számára az a dilemma, hogy munka vagy karrier – és különösen ez a hölgyek esetében van így” – fogalmazott a képviselő.

Pósán László szerint ez ne legyen vízválasztó, hanem ezt is és azt is egyidejűleg lehessen megvalósítani. Ehhez a bölcsőde nagyon fontos infrastrukturális háttér, úgyhogy amikor Debrecen ilyen fejlesztéseket hajt végre, akkor hosszú távon a város egésze gazdaságának érdekeit és a városban élő minden ember életszínvonalának növelését is szem előtt tartja. A képviselő véleménye szerint ez egy nagyon jó irány, és csak arra tudja biztatni a várost, hogy véletlenül se térjen le erről az ösvényről.

„Hajrá Debrecen, éljenek a családok, éljenek a gyerekek, és legyen minél több bölcsődénk, óvodánk, iskolánk, mert ez a jövendő” – zárta szavait Pósán László.

 

Soproni vendégjátékkal indul a szezon

Nálunk is terem a füge?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek