Debrecen
2022-09-20

Kormánybiztosi látogatás és adományátadás a Debreceni Kutyaház Állatotthonban

Állatvédelmi témájú kerekasztal-beszélgetésen, majd adományátadáson vett részt Debrecenben Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos 2022. szeptember 19-én.

Amint azt Ovádi Péter az adományátadás helyszínén, a Debreceni Kutyaház Állatotthonban tartott sajtótájékoztatón elmondta, országjárásának tizedik helyszíne Debrecen. Az országjárás alkalmával kerekasztal-beszélgetéseket folytat azokkal a helyi döntéshozókkal, akik az állatvédelemért helyben tudnak sokat tenni, s így megismerheti a helyi véleményeket, problémákat is. A Debrecenben szeptember 19-én délelőtt folytatott három órás véleménycsere is azt mutatta, hogy sokan állnak az állatvédelem ügye mellett, s a véleményekből a következtetéseket együtt lehet leszűrni, s együtt sikeresen lehet dolgozni az állatvédelem érdekében. Ovádi Péter megköszönte a jegyzők, az önkormányzatok, a rendőrség, a hatósági állatorvosok és az erőn felül teljesítő civil szervezetek állatvédelem területén végzett munkáját. Mint azt a kormánybiztos megjegyezte, ez a debreceni állatmenhely is ékes példája annak, hogy egy-egy jól szervezett civil egyesület hogyan tud magas minőségű menhelyi munkát végezni. Nemrég zárult le egy olyan kormányzati pályázat, ahol kifejezetten állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek lehetnek a kedvezményezettek, s abból is látszik, milyen sokan állnak az ügy mellett, hogy több mint 200 pályázat érkezett. Az eredményhirdetésre szeptember végén kerül sor, s a pályázat előfinanszírozott, tehát a nyertes civil szervezeteknek nem kell majd előre forrást biztosítaniuk céljaik megvalósításához. Ovádi Péter szerint fontos, hogy a kormányzat kijelölje azt az utat, melyen az állatvédelem területén szeretne járni. Ilyen például a felelős állattartásra való figyelemfelhívás, valamint nagyon fontos, hogy beszéljünk az ivartalanítás szükségességéről. Utóbbi esetében például a Magyar Falu Program keretében az országban több mint 600 önkormányzat kapcsolódhatott be a felelős állattartást elősegítő akcióba, és így összesen 14 ezer kutya, illetve macska ivartalanítására kerülhetett sor. Számos lépést kell még tenni az állatvédelem ügyében, de összefogással nagyon sok mindent el lehet érni – mondta a kormánybiztos.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere azt emelte ki, hogy a Debreceni Kutyaház Állatotthon fogadja be a városban a legtöbb rászoruló állatot: jelenleg 180 kutya és 70 macska van itt. Ellátásuk érdekében az Euro Pet Export Kft. már nem először adományoz állateledelt. Most Mészáros Orsolya, a cég tulajdonosa 5000 kilogrammnyi állateledel-adománnyal érkezett. Ez több hónapig szolgálhatja majd az állatotthonban élő állatok élelmezését. Széles Diána szerint kormányzati szinten a megfelelő helyre került az állatvédelem ügye, s Debrecen a gondoskodó város gondolat jegyében a civil szervezetekkel összefogva szintén figyel az állatokról való gondoskodásra. A mai debreceni kerekasztal-beszélgetés is mutatta azonban, hogy bőven van még tennivaló ezen a területen, főleg a felelős állattartás hangsúlyozása kapcsán. A cselekvést megyei szinten is össze kell hangolni, amihez Debrecen városa segítséget kíván nyújtani. Széles Diána megköszönte a Kormánynak azt, hogy országos szintre helyezi az állatvédelem ügyét, ezen a téren nem hagyja egyedül az önkormányzatokat, és pénzügyi forrásokat is rendel az állatvédelmi munka mellé. Soha nem látott források érkeznek ugyanis a civil szervezeteken keresztül ivartalanításra, valamint az állatmenhelyek fenntartására. Az alpolgármester ugyanakkor felhívta a piaci szereplők, vállalkozások figyelmét arra, hogy az állatvédelem ügye megérdemli az ő támogatásukat is, amint azt a mai állateledel-adomány is jól mutatja.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint hétköznapi életünknek oly mértékben részesei az állatok, hogy nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. Magyarország egy évvel ezelőtt Európa egyik legszigorúbb jogszabályi környezetét teremtette meg az állatvédelemre vonatkozóan. Ez volt az első lépés, és a mai beszélgetés közben is kezdtek kirajzolódni új, a jövőben megoldandó feladatok is. A képviselő hangsúlyozta: ő személy szerint annál is inkább érintettnek érzi magát ebben a témában, mert az Országgyűlésben Debrecen városának egy olyan részét képviseli, ahol az állattartásnak minden formája jelen van a lakótelepek hobbiállataitól a kertségi városrészek haszonállataiig. Sajnos vannak elhagyott, utcára kirakott állatok is, akikre szintén figyelmet kell fordítani. A magyar társadalomban nagyon sok olyan jó szándékú ember van, akik állatmenhelyeket alapítanak és tartanak fenn, s olyanok, akik adományokkal tudják támogatni ezek működését. Az e munkát támogatók sorába az elmúlt években a magyar állam is felsorakozott. Pósán László reményének adott hangot annak kapcsán, hogy egyszer eljön az idő, amikor nem lesz szükség állatmenhelyekre, mert minden állat gondoskodó közegben fog tudni létezni.

Bernáth Csaba, a Debreceni Kutyaház Állatotthon alapítója megköszönte az állateledel-adományt. Mint mondta, a mai kerekasztal-beszélgetés is megmutatta, hogy elindult egy olyan összefogás, aminek a civilek nagyon örülnek, partnerek benne, s ő személy szerint ettől az összefogástól nagyon komoly előrelépést vár az állatvédelem területén.

 

Fákat tépázott meg a vihar eső

Csalással feltöltött ajándékkártyáról vásárolt magának a bútorbolti eladó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek