Debrecen
2022-09-18

Debreceniek is kaphatnak és adhatnak tanácsot a komposztáláshoz

Debrecenben több programban osztottak már ingyenesen házi komposztáló edényeket a lakosoknak; több ezer ilyen láda jutott a háztartásokba

. A téma szóba került a véderdő-telepítés kapcsán rendezett háttérbeszélgetésen, ahol elhangzott, a LIFE IP HungAIRy program részeként is kaptak ilyen edényeket debreceni háztartások.

Ahogy a debreceni önkormányzat is igyekezett tájékoztató anyagokkal segíteni a lakosokat, a LIFE IP HungAIRy program ökomenedzserei is segítettek az igénylőknek.

Nagy Kata ökomenedzser elmondta, ötven háztartással voltak folyamatos kapcsolatban, képzést tartottak nekik, később is válaszoltak a kérdéseikre, és kaptak tőlük visszajelzéseket is. Ezek alapján az a tapasztalat, hogy a legtöbben sikeresen komposztálták a házi zöldhulladékot, és ki is tartanak a komposztálás mellett.

Balázs Ákos környezetvédelmi ügyekért is felelős alpolgármester arról beszélt, arra biztatnak mindenkit, hogy a díszkertből egy kis részt lekerítve alakítsanak ki haszonkertet, hiszen a saját kezűleg megtermelt zöldségek és gyümölcsök a a legegészségesebbek, és persze az emelkedő élelmiszerárak mellett igazán jól jön a saját termés. Balázs Ákos hozzátette, a komposztálásnak is akkor van értelme, ha a komposztot utána fel tudjuk használni a kiskertben. Mint elhangzott,csak levágott fűből nem lesz komposzt, az lenne a legfontosabb, hogy a komposztálás minél több embernek beépüljön a mindennapjaiba. Ha például valaki megpucol egy kiló krumplit, feltör pár tojást, azok héját ne a kukába, hanem a komposztálóba dobja.

Váradi Zoltán, a Zöld Munkacsoport tagja azt emelte ki, hogy a komposztáló edényekből nem csupán magánszemélyek igényelhettek, hanem óvodák és iskolák is, és sok olyan intézményről tudnak, ahol azóta is használják ezeket az edényeket, így a gyerekek meg is tanulhatják, hogy lehet jól komposztálni. Balázs Ákos hozzátette, a város közösségi kertjeiben is van komposztáló, ezek a kertek pedig nyitottak, így óvodás és iskolás csoportoknak is meg tudják mutatni a pedagógusok a kertművelés és a komposztálás fortélyait, emellett az Új Városházán is felállítottak tájékoztató táblákat a komposztálás főbb szabályairól.

A LIFE IP HungAIRy program ökomenedzserei létrehoztak egy Facebook-csoportot, melybe először csak azokat hívták meg, akik részt vettek az ő programjukban, azóta azonban a csoportot nyilvánossá tették, így ahhoz bárki csatlakozhat. A csoportban a szakemberek és a tagok is adnak egymásnak tanácsokat, emellett a felmerülő kérdésekre is válaszokat lehet kapni.

 

Megnyert meccset engedett ki a kezéből a DEAC

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek