Debrecen
2022-08-16

Párt kapott a Zoo Debrecen tavaly érkezett egzotikus ritkasága!

A Debreceni Állatkert várva várt és jelentős gyűjteményi gyarapodásról adhat hírt, miután augusztus 9-én egy fiatal hím luzoni kéregpatkányt fogadott a csehországi Ostrava állatkertjéből a faj Európai Törzskönyvi Programjának (EAZA ESB) keretében. A Kisragadozó-kifutósoron már megtekinthető jövevényt a remények szerint elfogadja majd párjának a tavaly érkezett nőstény, és az intézmény a fajmegőrzési programhoz hozzájáruló sikeres szaporulatról is beszámolhat a jövőben.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány (Phloemys pallidus) viszonylag nagytermetű, éjjel aktív rágcsálófaj. Mint arról neve is árulkodik, idejének legnagyobb részét a lombkoronaszinten tölti, erős karmaival kiválóan kapaszkodik a fák kérgébe. Párban él, a nőstények évente egy, esetleg két utódot hoznak a világra faodúban vagy földbe ásott üregben kialakított fészkükben. Különféle növényi részeket fogyaszt, az élőhelyének szűkülése következtében azonban a környező földeken termesztett rizst is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon.

Az élőhelyvesztés és az ember-állat konfliktusok mellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni kert mellett kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.

Véget ért az idei Nyári Egyetem

A Madar testvérek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek