Debrecen
2022-08-11

Ismét tapírbébivel gyarapodott a Zoo Debrecen!

Rendkívüli örömhírrel szolgálhat a főszezon legmozgalmasabb hónapjának közepén a Debreceni Állatkert, ahol Samu és Lunda, a dél-amerikai tapírpár néhány év után újabb egészséges utóddal örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat július 25-én.

A születésekor 6,2 kg-os, Zsaklin névre keresztelt apróság egyelőre szorosan követi tapasztalt és gondoskodó anyját, de már rendszeresen megfordul a Dél-Amerika kifutósoron is, ahol legnagyobb eséllyel a tapírok 10:15-kor kezdődő napi látványetetésén találkozhatunk vele. Étvágya kitűnő, és egyre nagyobb kíváncsisággal ismerkedik a felnőttek táplálékával. A faj utódaira jellemző csíkos és pöttyös rejtőszínezetét nagyjából féléves koráig őrzi majd meg.

A Dél-Amerika esőerdőiben endemikus közönséges tapír (Tapirus terrestris) élőhelyének drasztikus zsugorodása és az orvvadászat miatt jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. A Debreceni Állatkertben 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében, amely évente átlagosan mindössze egy tucat utóddal gyarapodik. Az ország legsikeresebb tapírpárja korábban négy utódot nevelt fel, akik közül kettő, Liza és Melitta ma is a Park lakója, így itt látható hazánk legnépesebb, immár ötfős családja.

Változik a menetrend a 17-es és a 17A vonalakon

Amerikai-magyar kutatás a Debreceni Egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek