Debrecen
2022-08-11

Elkészült a kerékpárút a keleti városrészben

A negyedik szakasz építése is befejeződött, aminek következtében a Wesselényi utcától az Erdőspusztákig kerékpárúton lehet közlekedni. A projektet lezáró tájékoztatón 2022. augusztus 11-én Barcsa Lajos alpolgármester elmondta: a most átadott, Lion Office Center és a Diószegi úti kereszteződés közötti résszel együtt már több mint 90 kilométernyi kerékpárút van a városban.

2021 májusában kezdődtek el a munkálatok az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt keretében. Akkor a Wesselényi utcán már meglévő kerékpárút folytatásaként a Vágóhíd utcai Lion Office Center bejáratáig, mintegy 870 méteren épült meg az első szakasz. Ezzel párhuzamosan valósult meg a Sikló utcától a Panoráma útig tartó rész 2,7 km hosszon. A beruházás harmadik eleme a Vágóhíd utca és a Diószegi út csomópontját kötötte össze a Sikló utcával, ez volt a leghosszabb, mintegy 3,5 kilométeres szakasz. Végül pedig 1,3 km-en a Vágóhíd utca páros oldalán épült meg a kerékpárút, összekötve a Lion Office Centert a Diószegi úti csomóponttal.

Az utolsó rész átadásán Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy többféle igényt kiszolgál az új, összesen 8 km-es kerékpárút. „Egyrészt hivatásforgalmi jelentősége van, hiszen a Lion Office Center irodaparkban mintegy kétezren dolgoznak, közülük nagyon sokan járnak kerékpárral, nekik is segítség ez a munkahelyük megközelítésében. Másrészt turisztikai célja is van a fejlesztésnek, hiszen a gyönyörű Erdőspusztákat is meg lehet közelíteni biciklivel. Végül pedig biztonságosabbá vált a közlekedés, hiszen például a Vágóhíd utca mellett a Diószegi úton is az úttesttől elválasztott kerékpárút épült” – emelte ki Barcsa Lajos.

Az alpolgármester elmondta: 2020-ban 80 kilométernyi kerékpárút állt a debreceniek rendelkezésére. Azóta elkészült a Pallagi úton a TEVA bejáratáig tartó szakasz, a Kishatár és Torockó utcák mentén kialakított kerékpárút, és végül a keleti városrészen épült 8 kilométer hosszú szakasz. „Ezen felül jelenleg is zajlik a Kishegyesi út mentén zajló, a Derék utcát is érintő kerékpárút-építés, a Kismacs felé vezető szakasz kivitelezése, a belvárosban pedig új útszakaszok épülnek és kerékpáros övezetek kijelölésére is sor kerül. Ezekkel együtt néhány hónapon belül több mint száz kilométerre nő a kerékpárút-hálózatunk hossza” – tette hozzá az alpolgármester.

A Vágóhíd utca mentén húzódó, a Lion Office Center és a Diószegi út közötti, utolsóként befejeződött szakaszról Kovács István, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy elválasztott gyalog-, illetve kerékpárút alkotja, ami mindkét fél számára a legkényelmesebb megoldás. „2-2 méter szélességű mind a kerékpárút, mind a gyalogút. Ezenfelül a Debreceni Zsibogó mellett egy 40 állásos, fedett kerékpártároló is épült” – tette hozzá Kovács István.

Pósán László önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, hogy a kerékpár a jelenlegi üzemanyag-árak mellett egy nagyon kedvező, olcsó alternatíva a közlekedési eszközök között, ezért is fontos a kerékpárút-hálózat fejlesztése, bővítése.

A keleti városrészben épült 8 kilométer hosszú kerékpárút 760 millió forintból készült el, ebből az utolsó, befejező szakasz költsége 190 millió forint volt.

BOTANICA Expo

Virágkocsi a Színházi Olimpia jegyében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek