Debrecen
2022-07-19

Nagyerdőn felcsendülő dallamok

Hétvégén elkezdődött a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A 21. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretein belül zajló gálaesteken a mesterkurzusokat tartó professzorok és tanítványaik adnak ingyenes hangversenyeket.

Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója megnyitó beszédében felhívta rá a figyelmet, hogy a koncertek július 22-ig, minden este 19 órától kezdődnek a Zeneművészeti Kar Liszt termében. A július 23-án a Kölcsey Központban debutáló ifjúsági világzenekar koncertjére idén is díjtalan a belépés, viszont a helyek száma véges, ezért akik szeretnének részt venni a Vásáry Tamás és Bolyky Zoltán által vezényelt hangversenyen, mielőbb keressék fel a Kölcsey Központ jegypénztárát és regisztráljanak.

A debreceni fellépés után július 24-én Pécsett a Püspöki Palota udvarában, július 25-én pedig a budapesti Zeneakadémia Nagytermében lép színpadra a világzenekar, ezzel zárva a nyári akadémiát.

 

A szombati Fuvola és rézfúvós gálát Horváth Bence trombitaművész 10 tanítványa nyitotta meg, Eric Ewazen Concert Fanfare művét előadva trombitán, ezzel zárva az 5 napos kurzust. Ezt követően Káip Róbert harsonaművész nemzetközi hallgatókból álló harsona osztálya lépett színpadra, akik Andrew C. Fox Fanfare for Trombones, művét játszották el, valamint előadásukban felhangzott John Williams Concertojának – Dávid-témája Balogh Sándor átiratában

 

A tömbösített hangversenysorozat első napján ezt követően a rendezvény professzorai zenéltek a közönségnek. Váradi Judit zongoraművész Horváth Bence trombitaművésszel vitte színpadra Georg Philipp Telemann Hősi indulóját, amelyhez a trombita mellett az orgonakíséret biztosított templomi hangzást.

Ezt követte ugyancsak a két fenti művész előadásában George Enescu Legendája.

Seres Dóra fuvolaművész, Mogyorósi Éva zongoraművész kíséretével játszotta el Lowell Liebermann Szonáta op. 23. darabját. Káip Róbert harsonaművész, Richter Edit zongoraművésszel Jean-Michel Defaye Á la Maniére de Stravinsky című művét adta elő.

A gála egyik különlegessége volt Jörg Widmann Air című darabjának Kovalcsik András általi megszólaltatása, mely során a művész által fújt vadászkürt a zongora húrjait rezegtetve különleges hangzást varázsolt a Liszt terembe.

 

A Fuvola- és rézfúvós gála zárásaként pedig Jacques Castéréde Szonatina című lágy hangzású darabja hangzott el Horváth Bence trombitaművész, Káip Róbert harsonaművész és Richter Edit zongoraművész triójának előadásában.

 

A vasárnapi Ének és hegedű gálán Korcsolán Orsolya hegedűművész a bécsi Pálffy-palotában működő Musikschule in Wien igazgatója, fia Sugár Nátán zongorakíséretével adta elő Ludwig van Beethoven F-dúr „Tavaszi” szonáta op. 24. darabját. Az ifjú zongoravirtuóz a pécsi Zeneművészeti Intézet Különleges Tehetségek Osztályába jár jelenleg.

 

Az est egyik kuriózuma Csemiczky Miklós Így írtok ti darabjának ősbemutatója volt, mely Báthori Éva operaénekes, érdemes- és kiváló művész előadásában hangzott fel, Kozma Dávid zongoraművész közreműködésével. A hangverseny záró számaként Richard Strauss Esz-dúr szonátját Korcsolán Orsolya hegedűművész és Boda Balázs zongoraművész szólaltatta meg.

 

A mesterkurzusok egyik legújabb professzora Huszárik Kata, Karinthy Frigyes A rossz tanuló felel című zseniális írását vitte színpadra. A Jászai Mari-díjas művésznő 14 főt oktat mesterkurzusán színpadi helyzetgyakorlatok, ritmusgyakorlatok által. A színpadi játék című kurzuson a színésznő a színpadi létezés alapjait ismerteti meg a hallgatókkal, akik elmondása szerint nagyon fogékonyak, intenzíven reagálnak a gyakorlatokra.

 

Ha nyár, akkor is egyetem!

Nem engedte ki a lakásból volt barátnőjét a debreceni férfi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek