Debrecen
2022-06-27

Életmentő eszközök az Agórában

Automata defibrillátort és anafilaxiás sokk esetén használatos életmentő eszközök kerültek az Agóra Tudományos Élményközpontba.

„Régi tervünk volt már ezeknek az életmentő eszközöknek a beszerzése, mind a látogatók, mind a dolgozók egészségének védelme érdekében” – emelte ki az Agóra ügyvezetője.

Somogyi Béla hozzátette, hogy az élményközpont munkatársai nemrég egy gyakorlatorientált tanfolyam keretében sajátíthatták el a hirtelen szívmegállás esetében komoly segítséget jelentő automata defibrillátor és az anafilaxiás sokk észlelésekor használatos Epipen adrenalininjekció alkalmazását, illetve frissíthették fel ismereteiket az elsősegélynyújtás területén. A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő állapot, amely gyors és szakszerű beavatkozás hiányában a vérkeringés megszűnéséhez vezet, így leáll az életfontosságú szervek oxigénellátása is. Ha az oxigén hiánya 5 percnél tovább tart, akkor agy- és szívkárosodás léphet fel, ennek jele az eszméletvesztés és légzészavar. A tragédiát általában ismert, gyakran öröklődő szív- és érrendszeri betegségek okozzák, de számos esetben áll a háttérben a stressz, a túlzott fizikai vagy akár lelki megterhelés. Az azonnali szívmegállás a fejlett országokban az egyik leggyakoribb halálozási ok – Európában és az USA-ban évente körülbelül 700.000 ember életét követeli. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján különböző szív- és érrendszeri megbetegedés következtében évente több tízezren veszítik életüket. A legjobb túlélési esélyek eléréséhez és egyéb károsodások minimalizálásához a mentők kiérkezése előtt is gyors és határozott beavatkozásra van szükséges, ahol van erre lehetőség életmentő készülék, defibrillátor segítségével.
Az anafilaxiás sokk az allergia legsúlyosabb formája, melyet legtöbb esetben ételallergia, gyógyszerek vagy rovarméreg vált ki. Számos jel utalhat rá: az állapotot elszenvedő nehezen veszi a levegőt, fullad, verejtékezik, sápad, kiütések, duzzanat és ödéma jelentkezik az arcán. Az ödéma akár a légutakban is jelentkezhet, ami nehezíti és leállíthatja a légzést.

A kezdetben enyhébbnek tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak, és életveszélyes helyzetbe kerülhet a beteg, ha nem ismerjük fel az állapotot. A legfontosabb, hogy kérjünk mielőbb orvosi segítséget, de életmentő lehet egy adrenalininjekció előre töltött tollban, amelyet sok súlyosan allergiás beteg mindig magánál is hord. A gyógyszer közvetlenül a szív és keringési rendszerre, valamint a légzési rendszerre fejti ki a hatását, kivédi az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, mivel gyorsan összehúzza az ereket, a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást és serkenti a szívverést.

Véget ért futballistáink pihenője

ÁJK-diplomával a kézben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek