Debrecen
2022-06-23

Múzeumok Éjszakája a Dériben

A múzeumok országos ünnepe idén június 25-én 16 órakor veszi kezdetét. A programokat hagyományosan a Debreceni Helyőrségi Zenekar muzsikusai nyitják meg, majd kezdetét veszi a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás színes, különleges programkavalkádja.

A Déri téren népi játszótér és vidám gólyalábas előadás a Cirkusz Minimus jóvoltából, fellép a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara és a Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet. Sokakat érdekelhet majd a BLUES from HELL-koncert, a csapat oszlopos tagjaként Hadházi László humoristát új oldaláról ismerheti meg a közönség. Este tíztől pedig – ahogyan ez már hagyomány – a Lángoló Csigák „tüzeskednek”.

A Déri Múzeum épületében „Szentiváni” hangszerbemutatóval indulnak a programok, majd a Díszteremben óránként izgalmas előadásokat hallhatnak az érdeklődők a Debrecen határában álló falusi templomokról, Munkácsy Mihály Krisztus-képeinek keletkezés- és sikertörténetéről, Tisza István és Debrecen erős kötelékéről, Déri Frigyes páratlan éremritkaságairól, a „Mi földünk – haza – otthon” kérdéséről az őskorban, sőt egy híres hóhérdinasztia családi ereklyéjével is találkozhatnak a vendégek. Az egyediLEG c. időszaki kiállításban kétóránként tartanak tárlatvezetést a város ismert személyiségei, a Kávézó pedig a múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne lesz.

Debreceni Irodalom Háza és Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás:

Papírmajmokat és árnyállatokat készíthet, agyagozhat, esetleg részt vehet a Tar Sándor író műveit népszerűsítő  Múzeumi TARsasjáték fordulóin, aki 16 és 22 óra között erre a helyszínre látogat. Délután 16.30-kor azután Dániel Andrással találkozhatnak. Ő a „kuflik” hazai nagykövete, de sokoldalú író, grafikus elismert kortárs festő is. Ezúttal tárlatvezetésre vállalkozott az Elefántfogó című kiállításban.  Az udvaron Varró Dániel és Molnár György: A szomjas troll és egyéb furcsaságok című zenés, irodalmi műsora várja a gyerekeket. Korunk költőgenerációjának egyik legkiemelkedőbb alakja kedvenc dalszerzőjével együtt egyedi stílusban, sok-sok humorral szórakoztatja majd a kisebbeket és nagyobbakat. Ezt követően Helyet, helyet nekünk is címmel Heit Lóri és zenekara táncos, népzenés interaktív gyermekkoncertje következik. Este fél 9-től ugyancsak rendhagyó tárlatvezetés indul, ezúttal Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar énekese érkezik az „Elefántfogó”-ba, majd a tárlat grafikáinak alkotója, Grela Alexandra illusztrátor, festőművész mesél műveiről. A Medgyessy Ferenc Emlékkiállítást ezen a napon Balázs Ádám keramikus vezetésével járhatják be az érdeklődők.  Este fél 10-től a Belmondo lép fel, a programok sorát pedig idén is szórakoztató slam poetry műsor zárja.

A Csokonai Irodalmi Laborban 16 órától éjfélig látogatható az Országgyűlési Múzeum – a Déri Múzeum közreműködésével bemutatott Új világ hajnalán – Tisza István című kiállítása. A tárlat a 20. század egyik legjelentősebb magyar államférfiját mutatja be, akinek személye és politikája ma is viták kereszttüzében áll. A korábban a fővárosban látható anyag debreceni vonatkozású dokumentumokkal és tárgyakkal kiegészítve várja az érdeklődőket.

Ugyancsak a Csokonai Irodalmi Labor ad otthont június 25-én a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39-es hagyományok, Lajta Monitor Múzeumhajó és a Mednyánszky Kör kiállításának. Az érdeklődők az egykori császári és királyi 39. debreceni gyalogezred történetét bemutató magángyűjteményt, valamint a dandár életéről készült, saját gyártású rövidfilmeket is láthatnak. A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a Lajta Monitor Múzeumhajót bemutató kiállítással érkezik. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének Mednyánszky Köre is bemutatkozik ezen az estén. A dandár meglepetéssel is készül a 17 órakor nyíló rendezvényre!

Hosszú időre kidőlt a fiatal játékosunk

Jan Dalecky marad a DEAC-ban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek